Ta ve druhém kole dosáhla celkově 70,25 procenta, zatímco v prvním kole šlo o hodnotu 68,24 procenta. Potvrdilo se tedy, že přímou volbu prezidenta lidé berou za svou a měli zájem uplatnit svoji vůli. Celoplošně.

Hlavní město Praha se ve druhém kole vyšplhalo na 73,17 procenta, zatímco v prvním kole se zde dostavilo k urnám 70,95 procenta občanů s oprávněním volit. Nárůst tedy dosáhl 2,22 procentního bodu. I přes to, že spousta obyvatel vyjela na hory – nebo i na chalupy; volili tak mimo domov.

Petr Pavel dorazil do volebního štábu, 28. ledna 2023, Praha.
Rozhodnuto: Praha volila generála Petra Pavla v obou kolech prezidentské volby

Střední Čechy v prvním kole metropoli předčily, když zde účast voličů dosáhla 71,40 procenta. Nárůst účasti ve druhém kole už však tak výrazný nebyl – s navýšením proti prvnímu kolu o 1,38 procentního bodu se jednalo o 72,78 procenta.

Opět se také potvrdilo, že v rámci středních Čech jsou nejpilnější voliči v okolí metropole: na Praze-východ (s aktuální účastí 77,47 procenta, což je oproti prvnímu kolu o 1,55 procentního bodu více) a na Praze-západ (nyní přišlo 77,34 procenta, o 1,25 procentního bodu více než před dvěma týdny); naopak nejpasivněji se v relativním porovnání jeví Kladensko. I tam však ve druhém kole dorazilo k urnám 68,19 procenta voličů (před dvěma týdny to bylo o 1,27 procentního bodu méně).

Ilustrační foto.
Za žlutý lístek od voleb zdarma zlatý mok. Nebo raději panáka rumu?

I když členové volebních komisí leckde průběžně během hlasování odhadovali, že se účast voličů proti prvnímu kolu výrazně neliší, někde velký zájem o hlasování potvrdila ještě před otevřením volebních místností fronta vytvářející se přede dveřmi. Zvlášť ve větších městech, kde v jedné škole měli více volebních místností v jednotlivých třídách pro různé okrsky, také někteří z příchozích zjišťovali, kam přesně mají jít. To prozradilo, že dorazili poprvé a v prvním kole svůj hlas neodevzdali – volilo se totiž ve stejných místnostech jako před 14 dny.