Třeba brandýská nemocnice už lidi přímo vyzývá: neotálejte a přijďte. Primář jejího interního oddělení Pavel Veselý upozorňuje, že zbytečné oddalování kontaktu s lékaři může mít fatální následky.

Pacientů ubylo, nemocných ne

Problém je už dlouhodobý, upozornila za nemocnici Natálie Smoljaková. „Kvůli již více než rok trvající pandemii koronaviru spousta pacientů odkládá pravidelné preventivní prohlídky, případně nechodí na akutní vyšetření kvůli obavám z případné nákazy koronavirem nebo kvůli přeplnění nemocnic,“ konstatovala. Připomíná současně, že lékaři rozhodně doporučují nečekat s návštěvou ordinace, až s opadnutím pandemie skončí všechna mimořádná opatření. „Čekací lhůty pak mohou být až trojnásobné,“ upozornila Smoljaková, že až zájemci usoudí, že už je vhodná doba, nemusí být volno.

Očkování proti covidu-19. Ilustrační snímek
Další fáze očkování: Lidé mezi 55 a 59 se asi budou moci registrovat od středy

Mnozí přitom odsouvají, co se dá: preventivní prohlídku u zubaře, gynekologa nebo třeba kardiologa… Někdo kvůli pocitu, že lékaři se nyní soustředí především na řešení onemocnění covid-19 – řada lidí však v souvislosti s obavami, že se v čekárně vystaví riziku nákazy koronavirem. Tuhle zkušenost potvrzuje třeba lékařka oddělení gastroenterologie brandýské nemocnice Pavla Adamcová. „Během pandemie jsme zaznamenali masivní pokles počtu návštěv pacientů v ordinaci, který však bohužel neznamená, že by byli zdravější a ubylo zdravotních problémů – většinou se pokles týká preventivních prohlídek,“ konstatovala. S tím, že lidé často přicházejí pro pomoc, až když pociťují významné problémy. „Kterým se často dalo předejít,“ upozornila Adamcová.

Obdobná je i zkušenost z dalších zdravotnických zařízení – stejně jako informace, že v nemocnicích platí zvýšená bezpečnostní opatření a ambulance se vrátily běžnému provozu. Zrovna brandýská nemocnice se dokonce chlubí i čerstvým otevřením nových: pracovišť korektivní dermatologie a obecné dermatovenerologie.

Dva důvody velké zátěže

Je tedy čas objednat se na preventivní prohlídku. Primář Veselý v té souvislosti připomíná, že otálet se nevyplatí. Dá se totiž předpokládat, že možná už zanedlouho budou ordinace přeplněné dosud vyčkávajícími pacienty – a čekací lhůty se mohou citelně prodloužit.

Vakcína proti covidu AstraZeneca.
Středočeští praktici už proti koronaviru očkují dvěma typy vakcín

Problém však Veselý nevidí jen v termínech: „Pokud pacienti po více než rok vynechají pravidelné preventivní vyšetření, může to mít katastrofální následky – za prvé se mohou rozvinout zdravotní problémy, které mohly být pravidelnou preventivní prohlídkou podchyceny včas, a za druhé hrozí přetížení zdravotnického systému,“ konstatoval. S vysvětlením, se mimořádnou zátěž přinese nejen nápor dosud vyčkávajících zájemců – v podobě skutečného přetlaku pacientů, kteří prevenci odkládali – ale také citelný nárůst zdravotních komplikací. Právě těch, které nebyly v rámci prevence podchyceny.