„Den linky 155 je jakousi malou poctou všem záchranářům a zúčastnit se ho můžete i vy. Dopolední divadelní program je sice určen pro menší děti, ale přistavená sanitka a její posádka bude před benešovským divadlem informací chtivým zájemcům k dispozici,“ zve všechny ředitel středočeské záchranky Martin Houdek s tím, že nikdo neví, kdy se mu získané nebo jen oživené znalosti první pomoci budou hodit.

Koupání, ilustrační foto.
Blíží se koupací sezona. Pozor na kvalitu vody na koupalištích

Děti předškolního věku a žáky základních škol se zábavnou formou naučí, jak správně zavolat na linku 155, aby záchranáři dorazili včas a na správné místo. Studenti benešovské zdravotní školy budou s dětmi opakovat pravidla volání linky 155, řekla Petra Effenbergerová. „V praxi se už mnohokrát stalo, že se o prvotní ošetření zraněné nebo jinak postižené lidi dokázalo postarat malé dítě, a to ještě před příjezdem záchranné služby, právě díky telefonické asistenci,“ zdůraznila hejtmanka.

Středočeskou záchranku, včetně její vzdělávací činnosti, podporuje i vedení kraje. To poskytlo záštitu nad několika dlouhodobými projekty. „Cílem těchto edukačních projektů je naučit zachraňovat lidské životy. Spolu se záchranáři chceme touto formou připomenout Středočechům hlavní zásady první pomoci a posílit jejich znalosti v poskytování laické resuscitace lidem postiženým náhlou zástavou oběhu,“ řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Vloni vyjeli záchranáři k 1 094 808 případům v celé republice. Telefon zvoní každých 15 vteřin, každých 30 vteřin vyráží vozidlo záchranné služby ze základny. Takových výjezdových základen je v České republice 307.

Ilustrační foto.
Alergiky aktuálně trápí duby a trávy