Podle obžaloby se dopustil porušení povinnosti při správě cizího majetku, a způsobil tím škodu téměř půl milionu korun, uvedla dnes Česká televize (ČT). V případu s poradenskými smlouvami čelí obžalobě také bývalá vedoucí kanceláře hejtmanky Hana Mastrini.

Obžalobu na Šuberta podalo obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5. V případě odsouzení hrozí bývalému úředníkovi dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Krajský úřad Středočeského kraje - ilustrační foto
V kauze krajských externistů pracujících na dohody padlo další obvinění

Kraj podle dřívějších informací vyplácel externistům v době, kdy byla hejtmankou Pokorná Jermanová, údajně pět milionů korun ročně. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali na krajském úřadě na konci června 2019, zároveň i ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně. Prověřovali pracovní smlouvy. Hejtmanství částky vyplácené externistům odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly.

Podle informací serveru Seznam Zprávy z loňského září policisté Šuberta obvinili po porovnání výkazů práce, které externisté museli odevzdávat a do nichž zapisovali odpracované hodiny, s vyplacenými paušálními částkami. Spočítali, že externisté byli zaplaceni za víc hodin, než podle výkazů skutečně odpracovali. Tím, kdo to měl kontrolovat a odhalit, byl podle kriminalistů šéf hejtmančiny kanceláře Šubert.

Zasahovat na Krajský úřad Středočeského kraje ve Zborovské ulici na pražském Smíchově přijeli v úterý kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu.
Policie zasahovala na hejtmanství Středočeského kraje. Prověřuje externí smlouvy

Mezi externisty byl například někdejší volební manažer ANO Martin Itterheim, který za 50.000 korun měsíčně radil bývalé hejtmance s odpady. Pokorná Jermanová už dříve uvedla, že je normální, když má poradce na věci, v nichž se neorientuje. To, že má Itterheim stranickou knížku ANO, bylo podle ní jeho právo a shoda okolností. Za důležité považovala to, že je odborníkem a pracuje dobře.

V souvislosti s poradenskými smlouvami na středočeském krajském úřadě čelí kromě Šuberta obžalobě také někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hana Mastrini. Její případ už začal projednávat soud, uvedla ČT.