Středočeská centrála cestovního ruchu nabízí na výběr tři cíle podle filmové inspirace. „Pohádky, dramata, historické snímky; díla, která rozesmějí, nebo dojmou – a ne výjimečně se v centru jejich pozornosti nachází středočeská příroda,“ připomněla za krajskou turistickou centrálu Linda Dlouhá. Proč tedy nevyrazit na filmový výlet? Takovými cíli známými z obrazovky nebo z filmového plátna mohou být třeba Křivoklátsko, které si zamiloval spisovatel Ota Pavel, jehož příběhům vdechl pohyb režisér a filmový kouzelník Karel Kachyňa, Drábské světničky v Českém ráji, kde se natáčel loutkový film scenáristy a režiséra Jana Svěráka, či do třetice nabízené Bubovické vodopády v Národní přírodní rezervaci Karlštejn, známé z filmové verze Saturnina.

Z antigenního testování žáků prvních a druhých tříd na koronavirus ve 2. Základní škole Propojení v Sedlčanech.
Pilotní testování žáků neodhalilo ve školách žádná ohniska nákazy covid-19

A to jsou jen některá ze zajímavých míst, kam lze vyrazit na výlet inspirovaný očima filmařů. „Filmoví tvůrci vyhledávají střední Čechy nejen proto, že je to kraj plný zámků, hradů a jiných pamětihodností. Často si region vybírají také proto, že je jeho přírodní bohatství tolik rozmanité – a uspokojí všechny jejich náročné požadavky,“ vybízí Dlouhá k návštěvě výjimečných míst, která jsou bez ruchu spojeného s natáčením ještě krásnější.

Třeba břehy řeky Berounky na Křivoklátsku se za nejkouzelnější považují v tiché ranní mlze, tolik inspirující třeba pro dětské oči – nebo umělce s obří dávkou fantazie. Jako právě Ota Pavel a Karel Kachyňa, z nichž první se z obdivu ke kraji kolem hradu Křivoklát podmanivě vyznal ve svých textech a druhý – ve Zlatých úhořích a Smrt krásných srnců – dokázal jeho vzpomínky převést do filmového jazyka tak, že vznikly snímky, na něž je možné dívat se znovu a znovu.

Marek Šmíd
Uzavření okresů a hlídání tras? Nepředstavitelné, říká policejní rada

Také bývalá skalní pevnost Drábské světničky okouzlí nejen pozoruhodnými výhledy, ale i příležitostí odpočnout si od každodenního shonu a městského hluku. „A také je to kraj, který podněcuje představivost a vyvolává touhu snít; v malých i velkých,“ poznamenala Dlouhá. A vlastně totéž lze říci i o okolí Bubovických vodopádů. „Bude vám tam nádherně ve společnosti blízkých – i ve společnosti vlastních myšlenek,“ ujišťuje Dlouhá.