Do letošního ročníku soutěže, kterou s několika partnery pořádá Katedra politologie a evropských studií Filozofické faktulty Univerzity Palackého v Olomouci při příležitosti státního svátku ČR Dne slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje, se přihlásilo celkem 332 zpravodajů.

Porota rozhodovala o vítězích ve čtyřech kategoriích: městský zpravodaj, obecní zpravodaj a zpravodaje mikroregionů, svazků obcí a místních akčních skupin. Ocenění získala i nejlepší rubrika.

„Ocenění odborné poroty si velmi vážíme. Kahan prošel v loňském roce zásadní proměnou. Zúčastnit se prestižní soutěže poprvé a rovnou se stát jejím vítězem je pro nás potvrzením, že jdeme správnou cestou," uvedl za redakční radu její předseda Jindřich Vařeka, starosta města Příbrami.

Celkový dojem

Úkolem sedmičlenné poroty, ve které zasedali zástupci vyhlašovatelů a profesionální novináři, bylo zhodnotit došlé zpravodaje. A to nejen po stránce obsahové pestrosti, grafické přehlednosti, ale jejich úkolem bylo také vzít v potaz celkový dojem zpravodaje.

„Podle poroty se laťka profesionality vydávaných zpravodajů znovu posunula. Přibližně 70 až 80 procent zpravodajů, které se letos soutěže zúčastnily, mají podle jejich názoru špičkovou kvalitu. Porota na Kahanu a dalších oceněných zpravodajích vyzdvihla nejen dobře podaný informační servis a svěží grafickou podobu, ale také nástavbu v podobě zajímavých cyklů, rozhovorů a článků o historii," vyjmenoval výsledky hodnocení místostarosta Václav Švenda. 

Loňský vítěz dvouměsíčník města Český Těšín skončil druhý a třetí byl magazín Zlín.

Čtěte také: Web školní televize Gymnázia Příbram je jedničkou v Česku