Jak komunikace v Úvalech, tak trasa z Velké Dobré na Nové Strašecí představují velmi frekventované silnice II. třídy, které jsou značně poničené, připomněla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Jejich rekonstrukce je už nezbytná, a to jak pro bezpečnost provozu, tak pro zvýšení komfortu obyvatel v okolí,“ konstatovala. S tím, že silnice v Úvalech navíc nahrazuje vnější okruh Prahy – a značně trpí provozem kamionů. To nicméně znamená, že po zahájení prací lze počítat s velkými dopravními problémy.

Na důležitost oprav mostu v Nymburce, po kterém rovněž vede silnice II. třídy, upozorňuje zase Miloš Petera z ČSSD. Nejen jako náměstek hejtmanky, ale i se zkušeností místního; býval i starostou města. „Konstrukce mostu je ve špatném technickém stavu, jeho oprava zlepší bezpečnost a plynulost silničního provozu ve frekventovaném úseku,“ připomněl Petera.

Ilustrační foto.
Pásy, rychlost, technický stav. Tyhle přestupky se opakují

Chystané stavby nově schválené pro evropské financování
- Silnice II/101 Úvaly – průtah, ulice Škvorecká
Silnice II/101 slouží jako vnější okruh Prahy, intenzita dopravy je zde tedy značná, navíc narůstá zatížení těžkou nákladní dopravou. Konstrukce nynější vozovky je v Úvalech neúnosná, není řešeno ani její odvodnění. Dopravní prostor není jednoznačně vymezen, veřejná doprava má negativní vlivy na okolní zástavbu. Cílem rekonstrukce půlkilometrového úseku je vyřešení špatného stavebně-technického stavu vozovky s důrazem na zlepšení bezpečnosti provozu, pohybu pěších, vytvoření zelených a odstavných ploch i zajištění odvodnění komunikace. Předpokládané náklady přesahují 37 milionů korun. Stavět by se mělo v letech 2020–2022.

- Most na silnici II/330 v Nymburce (ev. č. 330-003)
Nosná konstrukce mostu v nezastavěné části Nymburka je ve velmi špatném stavu. Bude nahrazena novým rámovým mostem z monolitického železobetonu. Šířka vozovky bude upravena na 7,5 m. Součástí akce je i rekonstrukce přilehlé vozovky pro plynulé napojení. Náklady jsou propočteny na 20,3 milionu korun. Práce mají začít letos a být dokončeny v příštím roce.

- Silnice II/606 Velká Dobrá–Nové Strašecí: rekonstrukce komunikace a mostů
Silnice, která se významnou měrou podílí na zajištění dopravní obslužnosti oblasti, je v současné době v nevyhovujícím stavu. Počítá se s rekonstrukcí úseku v délce 15,3 kilometru, jehož součástí jsou i čtyři mosty. Mají také vzniknout parkovací místa podél silnice. Akce za 160 milionů korun má být zahájena letos, s dokončením se počítá v roce 2021.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ostrý nálet na korunu komína.
Vrtulník pomohl zajistit, aby teplárna vypouštěla méně síry