Cílem projektu je lépe připravit vězně na život na svobodě. Odsouzení budou ubytováni v několika domech bez mříží a bez dozorců. Areál pro 32 vězňů bude obehnán betonovou zdí a hlídán kamerami. Pobyt v otevřené věznici se má blížit životním podmínkám na svobodě.

Všechny domy budou mít čtyři dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. V každém domě bude k dispozici kuchyňský kout a společenská místnost. Na oknech nebudou mříže a použity nebudou ani další speciální prvky, například proti vandalství.

Zpočátku bude působit v otevřené věznici osm zaměstnanců, mezi nimiž nebudou dozorci, ale například vychovatelé či psycholog. Od okolí bude odsouzené dělit betonová zeď s ostnatým drátem.

Někteří obyvatelé Jiřic se původně báli, že věznice bude natolik otevřená, že odsouzení se budou moci volně pohybovat po vesnici. Zástupci ministerstva však tuto obavu v rámci představování projektu vyvrátili.

Ministerstvo: investice se vyplatí

V budoucnosti má v areálu otevřené věznice vzniknout náměstí a okrasná zahrada. Podle Zuzany Procházkové z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti má otevřená věznice snižovat rizika spojená s návratem vězňů na svobodu.

„Takový přechod bývá pro vězně velkým šokem. Díky formátu otevřené věznice se vězni do svobodného života přesouvají postupně," uvedla Procházková. Pobyt v otevřené věznici má posílit samostatnost odsouzených a omezit závislost na odborných pracovnících.

V první etapě budou vystavěny čtyři obytné domy ve stylu přízemních rodinných domků a jedna provozní budova. Podle ministerstva se investice vyplatí. „Pro společnost je ekonomicky výhodný takový trest, který působí na odsouzeného tak, aby po návratu na svobodu nepáchal další trestnou činnost," uvedli zástupci ministerstva spravedlnosti.

Inspirace v Norsku a Německu

„Inspiraci pro projekt otevřené věznice jsme nalezli zejména v Norsku a Německu. Formát otevřených věznic je v zahraničí využíván již více než 70 let a v současné době je možné jej nalézt v mnoha evropských vězeňských modelech," řekla Procházková.

Věznice Jiřice byla podle Procházkové vybrána s ohledem na polohu a dostatek vhodných volných ploch pro výstavbu otevřené věznice. Dodala, že je důležité na zkušebním projektu optimalizovat provoz otevřené věznice v českých podmínkách a vyškolit zaměstnance pro tento typ výkonu trestu.

Vesnice v rámci Otevřené věznice má být hotová na konci příštího roku. Během několika let by se měl areál zhruba ztrojnásobit. Pokud se nový koncept osvědčí, vzniknou otevřené věznice i u dalších českých věznic.

Čtěte také: Jiřičtí vězni se nově učí chovat daňky přímo v areálu věznice