Ve vzorcích biologického materiálu odebraného pacientům byl laboratorně zachycen virus chřipky typu B, informovala ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová. Je to typ chřipky, který v minulé sezoně výrazně převažoval nad typem A (třeba o rok dříve tomu ale bylo naopak.)

Úbytek onemocnění

Vyhodnocením údajů od praktických lékařů i pediatrů o počtech pacientů nicméně hygienici zjistili, že v předposledním týdnu letošního roku celková nemocnost mírně poklesla. V 51. kalendářním týdnu byl ve Středočeském kraji zaznamenán pokles výskytu akutních respiračních infekcí o 3,1 procenta ve srovnání s předchozím týdnem. Celková nemocnost za celý kraj dosahovala 1239 onemocnění na sto tisíc obyvatel.

Nejvyšší byla na Mladoboleslavsku – kde výrazně stoupla nemocnost zvláště mezi věkovou skupinou dospělých v produktivním věku (o 73,1 procenta) – nejnižší pak na Berounsku a Kladensku. V naprosté většině se však stále jedná o infekční onemocnění dýchací soustavy, jež se skutečnou chřipkou nemají nic společného.

Třebaže výskyt chřipky byl poprvé v nadcházející sezoně prokazatelně potvrzen, v porovnání s předchozím týdnem hygienici zaznamenali pokles výskytu nemocí s typickými chřipkovými příznaky. V kategorii onemocnění s klinickým obrazem chřipky (označovaných hygieniky jako „ILI“ – podle anglického pojmenování influenza-like illness) došlo u úbytku o 4,2 procenta, když přepočty ve Středočeském kraji aktuálně ukazují 23 případů onemocnění sto tisíc obyvatel. Představuje to 1,9 procenta z celkové nemocnosti.

Tři desítky obětí

V souvislosti s očekávaným nárůstem aktivit chřipky odborníci připomínají, že ji řada lidí zaměňuje s běžným onemocněním, i když jde o chorobu mnohem závažnější a s rizikem dalších zdravotních komplikací. Upozorňují, že nejohroženější skupinou jsou senioři a dlouhodobě nemocní. Za pravdu jim dává smutná bilance minulé chřipkové sezony: v kraji chřipce podlehlo 30 pacientů, z nichž nejstaršímu bylo 88 let – a nejmladšímu 47.

Podle hygieničky Rumlové naprostá většina obětí nebyla proti chřipce očkována. Celkem bylo ve středních Čechách zaznamenáno 97 těžkých případů onemocnění, spojených s pobytem pacientů na nemocničních odděleních JIP či ARO. Zpravidla se jednalo o lidi s chronickým onemocněním kardiovaskulárního systému, plic, ledvin či s cukrovkou; dále o jedince obézní a kuřáky. Často pak šlo o kombinaci několika těchto vlivů.

Viry umějí počkat

Očkování se sice zdůrazňuje jako hlavní metoda prevence, důležité je však nepodceňovat ani dodržování běžných hygienických opatření. Je třeba mít na paměti, že chřipkové viry se šíří kapénkami, takže nejrizikovější je přímý kontakt s nemocným – možná je však i nákaza z kontaminovaných předmětů: může jít například o držadlo v prostředcích hromadné dopravy, ale třeba i klávesnici bankomatu (nebo tu počítačovou). Proto je v období chřipkové sezony důležité dbát na zvýšenou hygienu, zejména si mýt ruce před každým jídlem.

Ilustrační foto.
Nový provozovatel restaurace zahájil své působení s pokutou

Fakta o onemocnění chřipkou

Obvyklé příznaky- Inkubační doba chřipky se pohybuje zhruba mezi jedním až dvěma dny, onemocnění má velmi rychlý nástup.
- Prvním příznakem bývá horečka (38 až 40 stupňů), kterou často doprovází zimnice. Neobvyklé nejsou ani silné bolesti hlavy, často provázené ztuhlostí šíje a světloplachostí.
- Dalšími typickými příznaky bývají nevolnost, zvracení, průjem a nechutenství.
- Ačkoliv jde o onemocnění dýchacích cest, potíže jako rýma, pálení v hrdle nebo suchý dráždivý kašel nastupují zpravidla až po dni nemoci.

Léčba- Běžná chřipka se léčí klidem na lůžku, pitím dostatečného množství tekutin a podáváním léků na snížení tělesné teploty (pouze se tedy zmírňují příznaky).
- Dostupné protivirové léky působící na chřipku mají omezenou účinnost, používají se především při chřipkových epidemiích, kdy znemožňují virům v dalším množení, ale průběh onemocnění výrazně nemírní.
- Klid na lůžku je naprosto nenahraditelný. Přecházením nemoci si navíc lze zadělat na vážné zdravotní komplikace. „Chřipka může sama o sobě vyvolat následky jako například zánět plic, srdečního svalu, mozku či mozkových blan. Zejména ale může zhoršit průběh již přítomných nemocí, hlavně srdce, a to i se smrtelnými následky,“ varuje lékař Aleš Ducháček z ambulance Synlab.

Kdy se nechat očkovat?- Nejvhodnější doba pro očkování je před začátkem chřipkové sezony, která zpravidla přichází v období od prosince do března. Očkování má však smysl i v jejím průběhu, zabírá totiž do 14 dnů.
- Očkování proti chřipce je důležité zejména u seniorů a chronicky nemocných. „Očkovat by se měly nechat osoby starší 65 let, dále osoby s chronickým onemocnění dýchacího systému, srdce a cév, ledvin a jater, cukrovkou a také osoby s nedostatečností imunitního systému. U všech těchto rizikových a zdravotně oslabených skupin jsou náklady na očkování hrazeny pojišťovnou. Očkování bych dále doporučil těhotným ženám, či ženám které plánují těhotenství během chřipkové sezony, a osobám, které jsou ve styku s rizikovými skupinami – tedy především pracovníkům ve zdravotnictví,“ upozorňuje lékař Ducháček.

Zdroj: Epic PR

Ilustrační foto.
Svátky bude slavit také veřejná doprava

* Akutní respirační onemocnění ve Středočeském kraji

Věková skupina Onemocnění na sto tisíc obyvatel Změna proti předchozímu týdnu
Do 5 let 3751 +9,4 procenta
6 – 14 let 1803 -12,8 procenta
15 – 24 let 1555 -11,5 procenta
25 – 59 let 703 +1,2 procenta
Nad 60 let 648 -10,7 procenta
Celkem 1239 -3,1 procenta

 
* Akutní respirační onemocnění v regionech

Region  Onemocnění na sto tisíc obyvatel Změna proti předchozímu týdnu
Benešovsko 1426 +10,3 procenta
Berounsko 1035 -11 procenta
Kladensko 1036 +1 procento
Kolínsko 1189 -0,1 procenta
Kutnohorsko 1112 -2,5 procenta
Mělnicko 1391 -0,3 procenta
Mladoboleslavsko 1491 +24,7 procenta
Nymbursko 1151 -1,5 procenta
Praha-východ 1117 -13,6 procenta
Praha-západ 1318 -8 procent
Příbramsko 1405 -15,5 procenta
Rakovnicko 1169 -15,3 procenta
Středočeský kraj  1239 -3,1 procenta

Údaje jsou za 51.kalendářní týden
Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Robot Master Pepper umístěný na Terminálu 2 na letišti v Praze.
Roboti mohou v Česku „vzít“ práci až 3,4 milionu lidí. A to úředníkům i účetním