„Vakcíny k aplikaci na tento týden máme připravené – a už dnes víme, že se zájemcům z řad seniorů podařilo přihlásit do systému a budeme jich moci naočkovat až 1500,“ konstatoval ředitel nemocnice Pavel Fojtík. Zatím bylo očkováno 232 osob, připomněl v pondělí vedoucí útvaru krizového řízení říčanské radnice Jiří Skočdopole.

„Vítám, že je otevřeno další z řady vakcinačních center, které zjednoduší dostupnost očkování obyvatelům Říčanska a Prahy-východ,“ ocenila hejtmanka Petra Pecková (STAN), jež zprovoznění tohoto očkovacího centra oceňuje i z celokrajského pohledu; cílem je zajistit, aby vakcinace byla co nejdostupnější. „V tuto chvíli už máme na území kraje funkčních devatenáct očkovacích center – a přibudou další,“ slibuje Pecková. V souvislosti se spoluprací s partnery v Říčanech nešetří chválou: „Poskytli jsme podklady, metodiku, grafiku a pomoc – ale pak všechno odpracoval skvělý tým města a nemocnice.“

Testování na covid-19. Ilustrační foto.
Firmy začnou testovat od středy. Vláda chce motivovat i k práci z domova

Na projektu říčanského očkovacího centra se podílelo hned několik partnerů. Sportovní halu bezplatně zapůjčilo město, které se také postaralo o úpravy umožňující pohyb velkého počtu lidí (a také vytvoření potřebného zázemí). Co všechno bylo třeba zajistit, vypočetl starosta Říčan David Michalička (Klidné město). „Zajistili jsme pokrytí sportovního povrchu podlahou, která zabrání jeho poškození, vybudovali zázemí pro personál i podmínky pro hladký průchod návštěvníků centra.“ konstatoval, co bylo zásadní. „Musel být také zaveden vysokorychlostní internet, instalován navigační a vyvolávací systém a vyřešena organizace dopravy a parkování,“ doplnil.

„Jsem rád, že Říčany mohou aktivně přispět k boji s pandemií – a že jsme v tak krátké době dokázali přeměnit sportovní halu ve velmi kultivované a výkonné zdravotnické zařízení,“ poznamenal. „Pracujeme na tom, aby centrum brzy dosáhlo svého plánovaného maxima 500 očkovaných osob za den, případně ho i překonalo. V současné chvíli vše závisí na množství dodaných vakcín, kterých se všeobecně nedostává,“ vysvětlil Michalička, kde je zatím zakopaný pes.

O distribucí vakcín poskytovaných státem se stará kraj, který také nabídl řešení prostor včetně označení jednotlivých prostorových sekcí. Samotný provoz zajišťuje soukromá nemocnice, která se stará o personál pro příjem klientů, administrátory – a především o lékaře a zdravotní sestry pro aplikaci vakcíny. „Většinou zde budou kolegové lékaři z naší nemocnice, ale vypomáhat jsou připraveni jeden až dva externisté,“ poznamenal ředitel Fojtík. A shánění spolupracovníků nedalo velkou práci. „Nábor jsme ukončili již minulý týden, protože se nám podařilo zajistit dostatek lidí. Zájem byl obrovský – a pevně věříme, že vydrží až do konce fungování centra,“ dodal. Nemocnice také zajistila kompletní zdravotnické vybavení a spotřební materiál: od úklidových prostředků a dezinfekce přes pomůcky na aplikaci injekcí až po respirátory, glukometry, oxymetry, teploměry či plně vybavený resuscitační batoh nebo lehátko s kyslíkovou bombou.

Tragická nehoda u Votic.
Tragická nehoda u Votic. Kamion začal po střetu s osobním vozem hořet

Očkovací centrum v Říčanech
- Adresa: Sportovní hala Říčany – Škroupova 2026/2
- Otevírací doba: pondělí až pátek od 8-00 do 16.00; přijít však má smysl pouze na domluvený termín
- Rezervace termínů očkování: prostřednictvím centrálního registračního systému (na webových stránkách registrace.mzcr.cz nebo registrace.uzis.cz); pokud zájemce o očkování nemá přístup k internetu, je možnost provést registraci prostřednictvím bezplatné telefonní linky 1221.
- Bez registrace není očkování možné