Za prvních šest měsíců roku středočeští hygienici uložili provozovatelům stravovacích služeb finanční sankce v celkové výši 697 100 Kč, informovala mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. Dva podniky kvůli zjištěným nedostatkům okamžitě uzavřeli, stokrát nařizovali opatření k nápravě. Došlo i na pozastavení výkonu činnosti, tedy omezení provozu kuchyně nebo poskytovaných služeb do doby odstranění zjištěných nedostatků (takových případů bylo 15) či na vyhazování závadných potravin. Vůbec nejčastěji, a to jednatřicetkrát, se opakovalo nařízení sanitace provozovny či výrobníku zmrzliny. Tedy důkladný úklid a spojený s vyčištěním a údržbou používaných zařízení.

Od počátku ledna do konce června středočeští hygienici provedli celkem 1171 kontrol ve stravovacích zařízeních. Byly to jak kontroly předem naplánované, jako třeba zmiňovaná návštěva stánku s kuřaty, tak i ty reagující na aktuální situaci. Podnětem k 94 z nich se staly stížnosti spotřebitelů; osmkrát šetření souviselo přímo s podezřením na výskyt alimentárního onemocnění neboli zažívacích obtíží, jež lidé nejspíše laicky označí jako „otravu jídlem“.

Přírodní koupaliště. Ilustrační foto.
Voda ke koupání je dobrá, jen místy horší. Ale na půlku prázdnin je super

Prověřované provozovny jsou tradičně velmi rozmanité. Největší podíl tradičně mají takzvané vyvařující restaurace, ale nechybějí ani provozovny závodního stravování, kuchyně zdravotnických zařízení či zařízení sociálních služeb – ale také podniky takzvaně nevyvařující jako kavárny, cukrárny či občerstvení. „Při kontrolách byly nejčastěji zjišťovány nedostatky spočívající v obecných požadavcích na potravinářské prostory (19 procent), v požadavcích na hygienu provozu (18 procent) a v označování rozpracovaných pokrmů (19 procent),“ konstatovala Šalamunová.

Dodala, že před zahájením letní sezony se hygienici zaměřili také na odběry vzorků zmrzlin k laboratornímu zkoumání. „Při kontrole přípravy a podání zmrzliny byly zjištěny závady ve 30 procentech,“ konstatovala Šalamunová. Nejčasněji laboratorní rozbory odhalily nesprávnou či nedostatečnou péči o zmrzlinové stoje nebo používané pomůcky. Středočeští hygienici také během půl roku odebrali 348 vzorků pokrmů a potravin k laboratorním analýzám a senzorickému hodnocení; požadavkům právních předpisů z nich nevyhovělo 168.

Závažné obtíže vzešly z domácího prostředí

Příznivou zprávou je, že ze stravovacích provozů nevzešla žádná větší vlna průjmových onemocnění – což platí i celorepublikově. Podle zjištění Státního zdravotního ústavu letos nejzávažnější bakteriální nákazy (jež v celostátním srovnání nejvíce potrápily Pražany, zato Středočechům se vyhýbaly) zatím souvisely spíš s domácími aktivitami.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Ze zjištěných příčin šlo o kontakt dítěte s hospodářskými zvířaty, návštěvu farmy, krmení ovcí a koz u chovatele, dokonce o kontakt s kompostovanou půdou – ale i o konzumaci doma připravovaných maso-zeleninových příkrmů, nepasterizovaného mléka a mléčných výrobků. A také o manipulaci dítěte se syrovým masem při přípravě pokrmu či o konzumaci nebo ochutnávání hamburgerů a steaků (kdy je třeba mít na paměti, že jde o nedostatečně tepelně upravené maso). Se stravovacími službami souvisely jen alimentární onemocnění po jídle na farmářských trzích a „dovezené“ obtíže z rekreace v hotelovém resortu v Egyptě.