Výrazné zlepšení

Působí dojmem, který v pacientech už nemusí vyvolávat obavy. Na rozdíl od situace na sklonku předloňského roku, kdy se finanční situace středočeských oblastních nemocnic jevila zle. A bylo jasné, že dostupnost zdravotní péče i její kvalita mohou být v ohrožení, pokud se hospodaření nepodaří stabilizovat – a to i s pomocí přílivu peněz od kraje. Jinak by Středočeši nemohli počítat s tím, že pokud se stanou pacienty, vždy najdou pomoc v té „své“ nemocnici.

Výraznou ztrátu převyšující 52 milionů korun (bez započtení dotace jde podle slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z ANO o 107 milionů) vykázala pouze kladenská nemocnice. Ani v případě této největší nemocnice v kraji už prý nyní důvod pohlížet na její výsledek s vážnými obavami z budoucnosti. A našly se i nemocnice, které část zisku dokázaly použít ke snížení neuhrazené ztráty z minulých let (v Příbrami je to 2,2 milionu korun, v Kolíně 9,9 milionu a v Benešově 206 tisíc; do haléře přesně to dělá 205 916,98 Kč).

Ilustrační foto.
Omezení provozu na D1 u Prahy až do jara zmizí

Od chvály ke kritice

Za letošní první pololetí podle hejtmanky vykazuje záporný hospodářský výsledek pouze Kladno. Zlepšení v období 2016–2017 chválí i opozičník Martin Kupka (ODS); oceňuje zejména snížení ztráty v Kladně a Mladé Boleslavi. „Podařilo se nastartovat významné změny včetně personálních kroků,“ poznamenal s pochvalou pro management nemocnic.

Kupka, který ještě před rokem měl v radě kraje na starosti právě zdravotnictví, však s nedůvěrou pohlíží na kroky nynějšího vedení. „Všechno špatně,“ zhodnotil, jak vnímá vedení resortu po svém odchodu.

Loni středočeské nemocnice podle slov Jermanové dostaly od kraje celkem 170 milionů. Letos se počítá s méně masivní podporou: pouze s penězi na konkrétní potřebné investice.

Hospodaření krajských nemocnic

Akciová společnost - Hospodářský výsledek před zdaněním - Hospodářský výsledek po zdanění

Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov -502 206
Oblastní nemocnice Kladno -57 440 -52 626
Oblastní nemocnice Kolín 12 599 10 414
Oblastní nemocnice Mladá Boleslav 5 631 -3 205
Oblastní nemocnice Příbram 2 152 2 152

Krajské nemocnice celkem -37 560 -43 059

Údaje (v tisících korun) postihují výsledky hospodaření akciových společností za rok 2017. Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto
Platy v sociálních službách má vylepšit přes padesát milionů