Podle odborníků aktuálně rostou hodně hřiby smrkové, brzy však přijde i sezona hřibů kovářů. Nouze nebude ani o holubinky. „Hodně by ale mohli houbaři najít i masáků,“ poznamenal Vladimír Bazika z Mykologického kroužku Kněževes.

Jelikož se teď trochu ochladilo, vyhlíží mykologové i houbaři nadšenci i spíše podzimní houby. Třeba čirůvky, šťavnatky nebo strmělky. „Musí ovšem pršet,“ podotkl mykolog Jaroslav Malý.

Najít lze i velké rarity. Na ně ale pozor. Jejich sebrání totiž může přijít i draho, neboť některé jsou zákonem chráněné. „To je třeba hřib královský, moravský, fechtnerův. Je za to pokuta 50 tisíc korun pro fyzickou osobu za jednu plodnici. Lidé by měli v atlasu či internetu nalézt, jak tyto houby vypadají a nesbírat je,“ upozornil Daniel Kvasnička ze Spolku houbařů Poděbrady.

Středočeský kraj je obecně plný houbařů nadšenců a každý okres má své vyhlášené lokality. Třeba na Příbramsku lidé vyrážejí sbírat houby především do Brd. Najít mohou hřiby, babky i další rozšířené druhy. V trávě kolem cest se dá spatřit mnoho ale i mnoho ryzců.

Houbový úlovek z Křivoklátska.
VÝZVA: Sezona hub propukla. Pochlubte se svými úlovky, pošlete nám fotografie

Houbařit se samozřejmě dá i na Kladensku. Právě odtud, konkrétně z Vinařic, pochází houbař Jan Hájek. Ten nejraději vyráží do lokality na Bílichově. A v posledních dnech s úspěchem. „Hub je opravdu hodně. Za půl hodiny dokážete najít i půl košíku,“ shrnul současné stavy v lesích houbař, který nyní očekává, že v příštích dnech se objeví i další druhy hub, které v letních měsících příliš nerostou.

„Nastoupí sezóna hřibu dutonohého, objeví se čirůvky a také trsnaté houby jako václavka obecná. Ta ale vyžaduje delší tepelnou úpravu, někteří jedinci ji mohou hůře strávit. Nemělo by se jí ani tak sníst najednou hodně,“ připomněl Jan Hájek.

Houbaři na Rakovnicku navštěvují třeba křivoklátské lesy, na Kolínsku okolí Bečvárky. Kutnohorští houbaři vyráží rádi po okolí Zbraslavic. Nymburští nevynechají lesy na Loučeňsku, Berounští zase lesy v okolí Karlštejna. Boleslavští mají úspěšně ozkoušenou lokalitu Chlum. Na Mělnicku pak vede Kokořínsko. Často se však lidé vydávají zkusit štěstí i do chloumeckého lesa v Mělníku.

V současné době bohužel houby ale příliš nerostou. „Je to rok od roku těžší, protože na Mělnicku vzhledem k výraznému suchu roste opravdu málo hub,“ podotkla pedagožka mělnického muzea Jitka Králová, která se podílela na výstavě věnované houbám.

Kam zajít na houby ve středních Čechách

Benešovsko: okolí Blaníků v Chráněnné krajiné oblasti Blaník východně od Vlašimi, přírodní park Hornopožárský les na severozápad od Týnce nad Sázavou, osada Lipka nedaleko Neveklova, přírodní park Džbány-Žebrák

Rakovnicko: křivoklátské lesy v okolí Městečka a Velké Bukové, lesy v okolí obce Krty

Příbramsko: Brdy, Hradec nad Dobříší, okolí Pilské nádrže, Třemošná

Kladensko: lesy kolem Mšece, na Bucku, na Drnku, v Jedomělicích, Bilíchov a lesy kolem něj, okolí Lán

Kolínsko: Jelen u Konárovic, Nadávka, Mlejnek, okolí Běčvárky, Černokostelecko kolem Chotýšského potoka, Obícka, Kamenný Vrch, Posázaví kolem Stříbrné Skalice

Nymbursko: lesy na Loučeňsku, lesy na Královéměstecku u Dymokur, Kersko

Mělnicko: Kokořínsko, chloumecký les u Mělníka

Kutnohorsko: Bohdaneč, Zbraslavice, Vlkaneč

Berounsko: Brdy, Křivoklátsko, Karlštejnsko

Mladoboleslavsko: Baba a Chum, Prodašice, Martinovský les, lesy směrem k Bělé

Ilustrační foto. Vinné trhy
Září bude pro Středočechy vinným rájem