Ta také promlouvá už z titulní strany. Mimo jiné zdůrazňuje, že chce uspíšit dostavbu dálnice D3 očekávanou už před 20 let – včetně polemiky s názory, že by stačilo rozšířit nynější silnici I/3 – či sděluje, že poslední tři roky se Středočeskému kraji vede nejlépe v celé jeho historii. Na poslední straně zase zve na svůj úřední den v regionu, kdy bude připravena na setkání s občany 24. září na Městském úřadu v Nymburce. Uvnitř listu také představuje své dojmy z pracovní cesty do Washingtonu, v pořadí již třetí. Nechybí však ani upozornění na aktuální iniciativu kraje směřující ke změně stavebního zákona, aby lidé nemuseli dlouho čekat na rozhodnutí ve stavebním řízení, na možnost zúčastnit se hlasování o rozdělení 50 milionů korun v rámci takzvaného participativního rozpočtu – či na Ceny hejtmanky Středočeského kraje pro významné osobnosti.

Vedle křížovky či luštění sudoku lze najít také příspěvek do debaty o budoucnosti rezervace u Milovic, která provozovatele asi nepotěší snahou vyvracet představy, jež se z pohledu hejtmanství jeví jako zažité omyly. „Území je veřejně prezentováno jako rezervace divokých koní, zubrů a praturů v Milovicích, kdy vzniká dojem, že v území jsou chráněni právě velcí spásači a nikoli, že se jedná pouze o alternativu k mechanickému kosení, která má vést k zajištění ochrany legitimních chráněných území – přírodní rezervace Pod Benáteckým vrchem a Evropsky významné lokality Milovice-Mladá. Nejde tudíž o rezervaci, ale de facto o farmářský chov, jako každý jiný, který se stále a stále rozrůstá,“ dozvídají se čtenáři mimo jiné. Jistě pak zaujme třeba také rozhovor s legendou kladenského i světového hokeje Jaromírem Jágrem. I ten může vyvolat polemiku – třeba odpovědí na otázku týkající se případné rivality mezi středočeskými kluby hokejové extraligy v Mladé Boleslavi a v Kladně. „Oni se mezi nejlepší dostali díky penězům, my se dostáváme nahoru dlouhodobou prací a historií klubu,“ vysvětlil, v čem spatřuje rozdíl.

K plánovanému rozšíření rezervace divokých koní, zubrů a praturů v někdejším vojenském výcvikovém prostoru u Milovic se v pondělí na tiskové konferenci vyjadřovala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Rozšíření rezervace u Milovic zabrání zabití desítek koní

V listě nechybí ani upozornění na možnost využívat bezplatné jízdné pro žáky, studenty a seniory, stejně jako skládačka názorů zástupců všech politických klubů (včetně prostoru pro TOP 09, jež s pouhými dvěma zastupiteli vlastní klub nemá). Jako první téma tohoto „politického fóra“ se řeší otázka: Jak byste rozdělili přebytky z krajského rozpočtu? Pozornému čtenáři této dvoustrany množná neunikne, že názory koaličních zastupitelů si do vyčleněné plochy „sedly“ s přesností na řádek, zatímco pro texty dodané opozicí to neplatí. Dává to tušit, že se obsah nového Středočecha nepřipravuje v externí redakci, ale přímo na krajském úřadu. To ostatně potvrzuje i zveřejněný telefonní kontakt: je to číslo tiskového a PR oddělení krajského úřadu.

V minulosti míval Středočech i internetovou podobu. Na stejnojmenné webové adrese se aktuální změna zatím neprojevila. Zřejmě ale i na to dojde. Na internetu pak kraj vedle svých běžných webů provozuje také portál Středozemě.cz, kde prezentuje například tipy na výlety a trávení volného času, stejně jako třeba aktuální novinky, které by mohly a měly Středočechy zajímat.

Scan titulní strany.Zdroj: Deník / Archiv

Blesková povodeň se přehnala obcí Lašovice.
Blesková povodeň, bahno v ulicích, uvízlá auta. Krajem se přehnaly bouřky