Vedle hejtmanky Petry Peckové (za STAN), jejíž nominaci vyjednavači oznámili už v neděli, má v radě zasednout dalších deset krajských politiků. Peckové připadne odpovědnost za vnější vztahy, bezpečnost, ICT a digitalizaci. Jejím náměstkem se má stát jednička kandidátky ODS Martin Kupka – se svěřenou odpovědností za dopravu-silniční infrastrukturu.

Oddělena bude veřejná doprava, mající podléhat řízení Petra Boreckého z týmu STAN. Doprava je podle Kupkových slov pro Středočeský kraj natolik významná, že ji nový tým chce v radě personálně posílit. „Proto jsme se shodli na rozdělení oblasti silniční infrastruktury a dopravní obslužnosti, vysvětlil Kupka.

Koalice ve Středočeském kraji - Zleva Jan Jakob z TOP 09, Petra Pecková za STAN, lídr kandidátky Pirátů Jiří Snížek a Martin Kupka z ODS předstoupili 4. října v podvečer v Praze před novináře s informacemi o povolebním vyjednávání o vzniku krajské koalice
Středočeská koalice chce více kamarádit s Prahou

Starostové mají dále ovlivňovat finance a strategie (Věslav Michalik) a školství společně se sportem (Milan Vácha). ODS v nové radě kraje připadnou ještě resorty zdravotnictví (Pavel Pavlík), sociálních věcí (Martin Hrabánek) a investic spolu s majetkem (Libor Lesák). Pirátům patří dva posty: regionální rozvoj s územním plánováním (Jiří Snížek) a životní prostředí se zemědělstvím (Jana Skopalíková).

Lídr Pirátů Snížek má už jasno, co bude chtít posunout: zásadní je vztah s hlavním městem: „Z hlediska regionálního rozvoje pro nás klíčové zahájit užší spolupráci s Prahou,“ poznamenal. Zástupce Spojenců Jan Jakob se má stát radním pro kulturu, památky a cestovní ruch. Spojení těchto oblastí sám Jakob označil jako logické. „Cestovní ruch a kultura zažívají nelehké období. Rozhodli jsme se proto využít jejich vzájemné synergie a spojit je,“ poznamenal.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Ilustrační fotografie.
Nekomentujte závažnost covidu, kritizují lékaři z JIP Šmuclera, Pirka a spol.

„Jsem nesmírně ráda, že při všech dosavadních jednáních byla velmi přátelská a vstřícná atmosféra, našli jsme společnou shodu na rozdělení resortů, jménech radních, předsedů a místopředsedů výborů i komisí,“ pochválila v úterý přístup partnerů Petra Pecková. Zdůraznila, že při obsazení jednotlivých postů byla pro všechny důležitá především odbornost. „Věřím, že ve Středočeském kraji nastane opravdu pozitivní změna, po které občané volali,“ konstatovala v tiskové zprávě.

V příštím týdnu budou jednotliví radní a předsedové výborů pracovat na sestavení programového prohlášení příští rady, které se stane součástí chystané koaliční smlouvy. Následné zvolení navrhovaných radních na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva lze přitom považovat za hotovou věc. Koalice má drtivou většinu 50 hlasů, opoziční ANO pouze 15.

Piráti (zleva): Jana Skopalíková, Jiří Snížek, Simona Luftová.
Kdo povede Středočeský kraj? Podívejte se na zastupitele, které jste si zvolili