Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka trvá na tom, že by se hejtmani, primátoři či jejich náměstkové zvolení do Poslanecké sněmovny měli jedné ze svých funkcí vzdát.

Podobnou situaci nyní řeší i poslanci a senátoři ve Středočeském kraji. Podle někoho jsou jmenované funkce slučitelné, pro někoho naopak. Středočeský poslanec Miloš Petera za ČSSD je zároveň starostou Nymburka i náměstkem hejtmana Středočeského kraje.

„Domnívám se, že je potřeba se na to dívat v širších souvislostech. Hejtmani jsou důležití lidé pro kraj. Když jsem si to vyhodnocoval před Vánoci, tak vidím mnoho pozitivního v tom, že poslanecká práce není jen v Poslanecké sněmovně, ale také v terénu," objasnil Miloš Petera.

Ten s rozhodnutím, zda skončí, nespěchá a využije stanovený čas až do dubna. Podle něj se funkce prolínají a z vyšších pozice se pro region dá udělat daleko více. Nic negativního v tom tedy nevidí.

Ani jednu funkci na 100 procent

Proti tomuto názoru se staví jedna z nováčků v Poslanecké sněmovně Jaroslava Jermanová z hnutí Ano. „Když už je člověk zvolený veřejností, tak nemůže dělat ani jednu věc na sto procent. Ať už se před získáním poslaneckého mandátu živil jako starosta nebo jako hejtman," uvedla Jaroslava Jermanová.

Za krátkou dobu, co působí jako poslankyně, vidí, kolik jí to zabírá času, a neumí se představit, že by měla ještě další zaměstnání nebo jinou funkci. Sama opustila své původní místo a šla do Sněmovny, když poslanecký mandát získala. Podle ní je jedno, jestli poslanec byl předtím v zaměstnání, nebo ve veřejné funkci.

Starosta Kutné Hory Ivo Šanc považuje za snesitelnou například kumulaci postu poslance a senátora, ale poslanec s hejtmanem už dohromady nejdou.

„Starosta mívá zástupce, takže může věci delegovat. Kdybych já byl senátorem, tak si to dokážu představit skloubit. To je případ starosty Čáslavi. Tím, že je v Senátu, tak může být významně užitečný i městu," mínil Ivo Šanc, který vidí mezi poslanci Parlamentu určité rozdíly. Někdo pracuje na návrzích zákonů, někdo jen zvedá ruku.

Starosta senátor pracuje pro region

Zmiňovaný starosta Čáslavi Jaromír Strnad, který je zároveň senátorem, ze své praxe tvrdí, že Senát se s radnicí dá zvládnout.

„Je prospěšné, aby vyšší úředníci nebyli lidé odtržení od praxe, ale ve styku s lidmi. Už před volbami jsem říkal, že pokud se dostanu do Senátu, tak budu pracovat pro region. Když se na mě obrátí kterýkoliv starosta, tak mu pomůžu," řekl Jaromír Strnad. Připouští ale, že práce ve Sněmovně a v uvolněné funkci na radnici skloubit nelze. Poslanci šli do voleb s tím, že budou muset opustit svá místa.

Za strašlivé považuje kumulování funkcí Nina Nováková z TOP 09. „Je to degradování funkcí. Ve chvíli, kdy zvládnou být hejtmanem, starostou a poslancem, znamená to, že to jsou podle daňových poplatníků vyhozené peníze," uvažovala Nina Nováková, která je poslankyní i místostarostkou Brandýsa. Neuvolněnou místostarostkou zůstává, protože tuto funkci zvládala ještě v době, kdy učila na gymnáziu. Vzdá se ale funkce krajské zastupitelky.

Nováková tvrdí, že den přece nemá 150 hodin, aby politici mohli kumulovat své pozice, zvláště pokud mají odpovědnou funkci ve špičkách.

„Mám podezření, že poslanci čekají, jak to dopadne. Ačkoliv jsem v opozici, mělo by to rozhodně vydržet. Nemůžeme po voličích chtít, aby neustále chodili volit, až se to bude líbit nám politikům,"

sdělila. Pokud ona sama se vzdá mandátu zastupitele, nemůže přece říct apríl, protože za ni na místo nastoupí někdo jiný. „Všichni moc dobře ví, co obnáší být poslancem, ale zoufale si ty funkce stále drží. Ať se na to podívám z jakéhokoliv úhlu pohledu, tak mi to přijde strašné," dodala.

„Sběratelé" funkcí

Josef Řihák hejtman Středočeského kraje, senátor
Miloš Petera poslanec, starosta Nymburka, náměstek hejtmana Středočeského kraje
Veronika Vrecionová senátorka, starostka Přezletic
Luděk Jeništa senátor, starosta Vlašimi
Richard Dolejš poslanec, místostarosta Zdic
Nina Nováková poslankyně, místostarostka Brandýsa nad Labem-Stará Boleslav
Josef Vondrášek poslanec, starosta Rožmitálu pod Třemšínem
Adolf Beznoska poslanec, náměstek primátora Mladé Boleslavi
Jaromír Strnad senátor, starosta Čáslavi

Hejtman Řihák vidí v kumulaci funkcí výhody

Jedním členem hodnotící komise bude i hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák je zároveň senátorem. Výhodu kombinace funkcí vidí tom, že má přehled o zákonech, které můžou být pro kraj prospěšné.

Co říkáte na to, když politici zastávají více funkcí?

Kumulace funkcí rozhodně není tak velký problém, jaký z něj dělají někteří politici. Naopak si myslím, že v řadě případů je občanům prospěšný. Jako by logicky měl být předseda politické strany, která zvítězila ve volbách, i premiérem a členem jedné z komor Parlamentu, tak může být podle mého názoru členem parlamentu i krajský hejtman, případně starosta města či obce. Pro občany je to nesporně výhoda, neboť takový politik se velmi dobře orientuje jak v celostátní, tak i v regionální politice.

Zvládáte funkci senátora i hejtmana najednou?

Pokud má člověk kolem sebe výkonný tým spolupracovníků, pak z vlastní zkušenosti musím říci, že funkce senátora a hejtmana se dají zvládnout.

Nezvažujete, že byste se věnoval jenom jedné funkci?

I když být hejtmanem a senátorem je časově náročné a nemám prakticky žádný volný čas, je pro mě jako pro hejtmana dobré, že jsem jako senátor v přímém v kontaktu se zákonodárci. Mám přehled, jaké zákony se projednávají, mohu ovlivnit jejich konečnou podobu a být tak prospěšný svému kraji. Myslím, že Senát by se měl ještě více přiblížit regionům.

Proč si myslíte, že na výzvu nově zvolení poslanci nereagují a odkládají to?

Na tento dotaz neumím odpovědět, jelikož se mě jako senátora netýká. Zda se poslanci, kterých se to týká, rozhodnou tuto lhůtu využít a proč, to se musíte zeptat přímo jich.

Bylo by řešení, kdybyste jednu funkci vykonával zdarma?

Jsem zastáncem toho, že každá práce, kterou člověk vykonává poctivě a naplno, má být i řádně ohodnocena. Proto nejsem příznivcem toho, aby se práce, kterou je i politika, dělala zadarmo. To pak vede jen k tomu, že politici se cítí nedoceněni a začnou si shánět peníze jiným způsobem. Jiná věc ale je, jak politici s penězi naloží. Myslím, že by mělo být samozřejmé, že lidé s vyššími příjmy přispívají na nejrůznější charitativní akce nebo projekty.