Bude se nakupovat

Na všechny zájemce se nedostane: celkově dorazilo 529 žádostí dohromady za osm miliard. Podpory se dočkalo 266 projektů, dalších 39 figuruje v pozici náhradníků. Ministryně Klára Dostálová ujišťuje, že o peníze na nákup techniky i dalších potřeb by mělo být možné žádat i v dalším programovém období.

Nejnákladnějším z projektů je v rámci celé republiky pořízení celkově 130 kusů různé techniky pro potřeby profesionálních hasičů. Toto nové vybavení za více než 600 milionů, určené k rozdělení do většiny krajů, má sloužit zvláště při řešení následků dlouhodobého sucha, větrných smrští, nadprůměrných sněhových srážek nebo masivní námrazy. Uplatní se ale i při dalších zásazích.

V hojné míře se však dostalo i na dobrovolné hasiče. S žádostmi o peníze, určené především na nákupy zásahových cisteren, uspěly například město Bakov nad Jizerou, obec Chyňava, město Pyšely, obec Kněžmost, město Zruč nad Sázavou, obec Dolní Hbity, městys Liteň, město Benátky nad Jizerou, obec Sojovice, obec Žehuň, městys Karlštejn, město Sadská, město Mělník, obec Kamýk nad Vltavou, město Unhošť i hned celá řada radnic z blízkého okolí Prahy.

Bude se stavět

Na rozdíl od řady jiných krajů však střední Čechy nefigurují mezi úspěšnými žadateli o dotace na vzdělávací a výcviková střediska integrovaného záchranného systému, kde se v mnohých případech „točily“ i desítky milionů korun. Příznivější je z pohledu regionu situace v oblasti peněz určených na budování stanic integrovaného záchranného systému. Třeba město Poděbrady uspělo s žádostí o peníze na hasičskou zbrojnici ve Velkém Zboží, stejně jako město Rožmitál pod Třemšínem či město Zruč nad Sázavou na úpravy a přístavbu zbrojnice dobrovolných hasičů. Dokonce přes 41,5 milionu korun z evropských peněz přikleplo ministerstvo Hasičskému záchrannému sboru Středočeského kraje na novostavbu stanice profesionálních hasičů v Milovicích. S jejím otevřením se předběžně počítá na sklonku příštího roku.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Kraj schválil ještě šedesát žádostí o kotlíkovou dotaci. Další šance příští rok
Ilustrační foto.
Profesionální hasiči přivítají zvědavce všeho věku