Festivalovým odpolednem bude diváky od 14 do 18 hodin provázet Jaroslav Kopejtko z Českého rozhlasu Plzeň a Václav Hlaváček. Hlavními pořadateli jsou Brigita a Václav Hlaváčkovi 
z Krajanky. Festival má už dlouhodobou historii, ale hlavně v začátcích jim pomáhala celá rodina a přátelé.

„Celé jsem si to vymyslel, měl jsem představu, jak by to mělo vypadat, musel jsem sehnat peníze, ale byli potřeba i lidé, kteří se postarají o další věci. Tu nutnou produkční práci obstarala manželka Brigita, ale zapojili se do toho i kamarádi a dneska do Kněževsi stačí jen zavolat 
a hned se domluvíme,“ řekl Václav Hlaváček, kapelník Krajanky. Pochvaluje si hlavně spolupráci s místním obecním úřadem.

Dobrých kapel je dost

Letos vystoupí na obou festivalech, ať už minulou neděli v Jizerním Vtelně na Mladoboleslavsku, tak nyní Kněževsi různorodé kapely. „Sehnat kapelu nikdy není problém. Kapel je dost 
a také je jich hodně dobrých, ale ctíme to, že vystupuje vždy „domácí“ Krajanka. Chceme ale, aby tam byly kapely z různých regionů Čech,“ uvedl Václav Hlaváček.

Akci připravuje Umělecká agentura Briva a Nipos-Artama Praha ve spolupráci s Úřadem městyse Kněževes a Sborem dobrovolných hasičů Kněževes. Festival se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Středočeského kraje, Nadace český hudební fond, Nadace Život umělce a OSA.

Poprvé dámská kapela

Festival zahájí domácí Modrá Muzika z Nového Strašecí s kapelníkem Zdeňkem Thumou. Letos poprvé zahraje v Kněževsi dámská kapela Járinky 
a z Domažlic přijede Horalka. Letošní ročník dechparády zakončí Krajanka Václava Hlaváčka se zpěváky Brigitou Hlaváčkovou, Vratislavem Velkem a Jiřím Škvárou.

Mediálními partnery Kněževeské dechparády jsou Rakovnický deník, Deník, Český rozhlas Plzeň, Český rozhlas Region, Rádio Dechovka, Signál Rádio, Radio Proglas, Doba seniorů, Revue 50plus a časopis pro milovníky dechové hudby Naše muzika.

Program Dechparády v Kněževsi14.00 - 14.10 hodin: slavnostní zahájení festivalu
14.10 - 15.00 hodin:  Modrá Muzika Zdeňka Thumy
15.10 - 16.00 hodin: Járinky
16.10 - 17.00 hodin: Horalka z Domažlic
17.10 - 17.50 hodin: Krajanka Václava Hlaváčka
17.50 - 18.00 hodin: slavnostní zakončení festivalu

Datum konání: 5. června 2016. Vstupné: 130 korun.

Modrá Muzika Zdeňka Thumy

Dechový orchestr Modrá Muzika Zdeňka Thumy.

Dechový orchestr Modrá Muzika založil v roce 1975 se svým mladším bratrem Miroslavem nynější kapelník Zdeněk Thuma. Původním zřizovatelem byl Svaz požární ochrany v Novém Strašecí a Modrá Muzika dodnes vystupuje jako hasičská kapela. V současné době hrají v orchestru i oba kapelníkovi synové. S Modrou Muzikou se mohou posluchači setkat na festivalech a přehlídkách malých dechovek ve středočeském regionu a v hlavním městě Praze.

K nejvýznamnějším zahraničním akcím Modré Muziky patřilo vystoupení 
v hlavním programu na Oslavách Hessenských dnů SRN v roce 2001 a při oslavách 125. výročí založení hasičského sboru v Dietzenbachu.

Járinky

Dechová kapela Járinky.

Na počátku byla náhoda, která dala dohromady šest hráček na trumpetu, pozoun, housle, akordeon, tubu a bicí. Tři z nich byly členkami dámské kapely Slávinky, která v roce 1991 ukončila činnost. A tak se 
v roce 1992 zrodil nápad, že založí novou netradiční dámskou kapelu.

K náhodě se přidalo i štěstí v podobě hudebního skladatele a kapelníka Jaroslava Dufka, který se postaral o aranžmá skladeb 
a v začátcích o kapelu. Kapelnicí se stala Jaroslava Razesbergerová a její jméno a jméno jejího tatínka dalo kapele název Járinky. S kapelou začal brzy po jejím založení zpívat jeden z nejznámějších zpěváků dechové hudby Jiří Škvára. Kapela vystupovala v Čechách, ale i v Evropě a Japonsku.

Horalka

Dechová kapela Horalka.

V roce 1973 založil Horalku vojenský muzikant Karel Bastian spolu s Václavem Wiesnerem. Ten se stal jejím kapelníkem a vedl ji rovných 35 let. Od roku 2008 vede kapelu Josef Kubalík. Horalka hraje ve složení 11 muzikantů a třech zpěváků. Sólisté kapely jsou Hynek Hradecký, Barbora Balounová a Magda Hrušková.

Kapela působí hlavně v Plzeňském, Ústeckém a Jihočeském kraji. Účastní se různých festivalů dechové hudby. Již tradicí se stalo hostování Horalky na výstavách Hobby a Země Živitelka v Českých Budějovicích. V jejím repertoáru naleznete především chodské písničky, ale také skladby 
z jižních Čech a z Moravy.

Krajanka

Dechová kapela Krajanka.

Krajanka patří mezi nejznámější české kapely. Byla založena v roce 1991 v Praze 
z profesionálních muzikantů. Krajanka vystupovala 
v několika desítkách televizních pořadů, natočila 35 CD, čtyři DVD a je držitelkou dvou Zlatých desek. V roce 1998 byla Krajanka nominována na cenu Česká Grammy v žánru lidové a dechové hudby.

Krajanka odehrála více jak patnáct 
set koncertů u nás i v zahraničí. Od jejího založení je kapelníkem Václav Hlaváček, sólisty Krajanky jsou Brigita Hlaváčková, Jiří Škvára a Vratislav Velek. V roce 2009 byla Krajanka spolupořadatelem 10. mistrovství Evropy dechových hudeb.

Čtěte také: Václav Hlaváček: Dechovka? Obrovské množství přátel