Většina šéfkuchařů je z Prahy, ale přijel i špičkový šéfkuchař, který působí na Slovensku, Jaroslav Žídek. Na skok se v Praze zastavil i držitel michelinských hvězdiček, Belgičan Filip Claeys. Ten oslnil návštěvníky večeru, který nesl příhodně název Michelin Star Menu.

Každý den se v Dejvicích scházejí špičkoví šéfkuchaři, aby hostům servírovali své pokrmy. Nechybí ani známí porotci z nedávno skončené televizní soutěže Master Chef - Miroslav Kalina, Marek Fichtner a Marek Raditsch.

Právě Raditch se „utkal" ve večeru s názvem Chef´s Duel s Čecho-Slovákem Žídkem. Hosté, sedící u kulatých stolů, dostávali na stůl dva předkrmy, dva hlavní chody a dva dezerty. Nikdo nevěděl, který pokrm je od kterého šéfkuchaře. Návštěvníci pak vždy určili, který pokrm jim více chutnal.

„Neberu to jako soutěž, ale jako možnost si zavařit s Jardou a strávit příjemný večer," uvedl na začátku večeru Marek Raditsch. Ten se pak odebral do kuchyně, kde s Žídkem, šéfkuchařem domácí restaurace Janem Kvasničkou a dalšími pomocníky rozjeli kuchařský koncert.

Výrok o vítězi nebyl slyšet

Kdo nakonec vyhrál, nebylo důležité, protože oba kuchaři byli úspěšní u jednoho z pokrmů, když ředitel restaurace AvantGarde Karel Šimůnek chtěl prozradit, kdo byl úspěšnější u dezertu, ozval se potlesk a jeho výrok tak takticky nebylo slyšet.

V předkrmu se musela objevit mušle, v hlavním chodu křepelka a v dezertu rebarbora. Zatímco Žídek připravoval pokrmy vyznačující se mnoha ingrediencemi, barvami a chutěmi navzájem se doplňujícími, Raditsch zvolil střídmější pokrmy, které dávaly vyniknout dominantní surovině. Oba styly si našly své vyznavače, a tak závěrečný potlesk byl tečkou za příjemným večerem, který si všichni přítomní pochvalovali.

Kromě duelů a takzvaných Chef´s Table, kde servíruje jídla postupně pět šéfkuchařů, se konají školy vařen a workshopy. Více zájemci najdou ZDE.

Čtěte také: Zimní Chef Time Fest odstartoval famózně