Celkově by měl kraj hospodařit s více než 23 miliardami korun.

Proti rozpočtu na rok 2017 počítá náměstek hejtmanky pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO) s příjmy vyššími o 400 milionů korun (tedy o 4,7 procenta). K takovému optimismu podle něj opravňují informace o předpokládaném vývoji ekonomiky, poznatky o dobrém výběru daní a předpoklady ministerstva financí v rámci takzvané daňové predikce. Zdrojová i výdajová strana rozpočtu mají být vyrovnané a dosahovat 23 358 201,8 tisíce korun. Kolem této cifry však lze na jednání zastupitelů očekávat polemiky.

Nejedná se totiž o jednoduché počty ve stylu má dáti-dal, ale o výsledek matematických operací pracujících s očekávanými příjmy, plánovanými výdaji, zapojením zůstatku hospodaření i zapracování splátek úvěru.

Miliardy na dopravu

Peníze určené na dopravu by se v případě schválení návrhu předkládaného radními měly proti loňsku zvednout o 300 milionů korun a vyšplhat na 4,069 miliardy. Více než polovina, 2,422 miliardy, má být určena na zajištění dopravní obslužnosti (meziroční nárůst zde dosahuje 265 milionů). Pro správu a údržbu silnic má být stejně jako letos určeno 1,544 miliardy (přičemž z této částky by 1,266 miliardy mělo být určeno na běžné opravy a údržbu. Bezpečnost silničního provozu by mělo podpořit 15,3 milionu.

I zde se však dá předpokládat, že jednání krajských zastupitelů nemusí být úplně hladké. Lze očekávat především debaty o efektivitě vynakládaných peněz; mohlo by ale dojít i na zpochybnění volby dodavatelů některých služeb – byť zrovna tohle téma není předmětem jednání o rozdělování financí v rámci rozpočtu.

Více peněz než v minulosti by mělo jít do středočeského zdravotnictví: pro příští rok to dělá 822,1 milionu korun. „Na provoz záchranné služby dáme o 15 milionů korun více. Celkem tak na své hospodaření dostane 467 milionů korun,“ plánuje Kovács v roli „krajského ministra financí“. Jistě se však rokování o této oblasti neobejde bez polemik.

Varování k situaci v krajských nemocnicích lze očekávat především z úst krajského zastupitele a novopečeného poslance Martina Kupky (ODS), který byl do října náměstkem hejtmanky – a v krajské radě měl na starosti právě oblast zdravotnictví.

Odstraňování billboardů jde pomalu.
Odstraňování billboardů zpomalují zákony i neznámí majitelé reklamních ploch

Školám hlavně na provoz

V rozpočtové kapitole školství se s nejvyšší částkou počítá na zajištění provozu škol a školských zařízení. Plánovaná suma dosahuje 629,4 milionu. „Do školství přidáváme skokově dalších 25 milionů korun na krytí provozních nákladů středních škol,“ konstatoval v pondělí Kovács – a to s příslibem, že se jedná se o trvalé navýšení, se kterým mohou ředitelé počítat i v dalších letech.

Zbude více na památky?

Výše krajských grantů určených na podporu aktivit rozmanitých organizací, sportovních oddílů, ale i obcí a měst by se podle návrhu radních měnit proti letošnímu roku neměla: předkládaný rozpočet počítá se zachováním částky ve výši 410 milionů korun. Číslo to ale nemusí být konečné. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v pondělí nenaznačila, ale řekla rovnou naplno, že pokud by zbyly peníze v rezervě, bude se snažit přesvědčit zastupitele k větší podpoře péče o památky. Ráda by je přiměla k tomu, aby v případě Středočeského Fondu kultury a památkové péče, který je jedním z grantových programů kraje, nekývli jen na navrhovanou částku 20 milionů (shodnou s letoškem, kdy tyto peníze nestačily k uspokojení ani poloviny požadavků). Jistě by se uplatnila vyšší suma.

Ilustrační foto.
Prázdné budovy mění na komunitní domy. Penzistům nabízí tvořivé dílny i tančení

Na regionální rozvoj se počítá celkem s 88,1 milionu. Vyšší částky by měly být určeny pro SIC – Středočeské inovační centrum, a to 20,7 milionu – a nechybí ani pětimilionová podpora inovačních voucherů. Středočeská centrála cestovního ruchu (SCCR) má dostat 24,6 milionu. V oblasti cestovního ruchu a na podporu lokálních akcí by mělo být v příštím roce možno utratit 16,7 milionů. Opět lze ze zastupitelských lavic očekávat dotazy k efektivitě vynakládaných prostředků – a možná i ke konkrétním projektům.

Pro oblast životního prostředí a zemědělství se plánuje 52,1 milionu. Významný díl z tohoto koláče by měly ukousnout ekologická výchova a osvěta (16,2 milionu), či ochrana přírodně cenných území (12 milionů). A například monitoring ovzduší by měl kraj přijít na milion.

Letos se zřejmě utratí méně

U krajského rozpočtu pro letošní rok se očekává plnění na příjmové straně ve výši 100 procent – a na výdajové ve výši 80 procent. Mimo jiné lze považovat za téměř jisté, že se nepodaří naplnit původní plán investic.