Hledáme dobrovolníky pro rozvoz jídla lidem z nejohroženější skupiny – tedy seniorům a nemocným. Hledáme dobrovolníky pro zajištění nákupu seniorům a nemocným lidem, kteří v této těžké době jsou nejvíce zranitelní nemocí covid-19. Daruji podomácku ušité roušky potřebným. I u nás vznikl takzvaný rouškovník. Chcete pomoci, přidejte se k nám.

To je velmi stručný přehled výzev a nabídky pomoci, na které uživatelé sociálních sítí naráželi při první vlně epidemie covid-19 zcela běžně. Stejně tak města zveřejňovala na svých webových stránkách informace, kam si mohou senioři a všichni potřebující pomoc zavolat. S nástupem druhé vlny, kdy každým dnem přibývají tisíce nových případů nákazy, se zatím toto neděje.

Jak se přesvědčil i Deník, drtivá většina okresních měst ve Středočeském kraji má na svých webových stránkách pouze základní informace k epidemii včetně kontaktů na příslušnou hygienickou stanici (stav ke čtvrtku 22. října, pozn. red.). Výjimkou je město Nymburk. Kromě standardních informací o nových nařízení tu jsou k dispozici kontakty na místní organizace zajišťující dobrovolnickou pomoc, možnost přispět na transparentní účet pro případ finanční pomoci v boji proti koronaviru.

Dobrovolníci nastupují

I když není internet plný výzev o pomoc, dobrovolníci se již začínají hlásit. Vliv na to mělo i další zpřísnění opatření v boji proti šíření nemoci covid-19, které oznámila ve středu vláda. Deníku to potvrdila i Hana Nehybová, statutární zástupce Farní charity Nymburk.

Plicní ventilátory - Ilustrační foto
Víme, že jste na tom zle. Česko dostalo 30 ventilátorů od EU jako první

„Dobrovolníků není zatím tolik, jako tomu bylo na jaře při první vlně epidemie, ale věřím tomu, že budou přibývat, a i postupně přibývají. Služby rozvozů jídel a také nákupy budeme určitě zajišťovat jako na jaře. Vše ale nyní defakto rozjíždíme,“ řekla Hana Nehybová a zároveň pochválila tamní spolupráci s městem Nymburk.

Kvůli neustále se zhoršující epidemiologické situaci začíná „sbírat“ do své databáze dobrovolníky také Středočeský kraj, konkrétně Odbor sociálních věcí, a to pro případ náhlého nedostatku personálu v zařízeních sociálních služeb. Hledají se především studenti oboru sociální práce a pečovatelské činnosti, kteří se už zapojili už v době jarního nouzového stavu.

„Nejde v tuto chvíli o závazek možného pomáhajícího, ten bude záviset na dalším jednání a aktuální situaci, cílem je vytvořit seznam, který bude kraj v případě potřeby využívat a možné pomáhající koordinovat a s poskytovateli propojovat,“ stojí ve výzvě Nely Schülerové z krajského úřadu.

Registrace do databáze je jednoduchá. Stačí vyplnit on-line formulář, kde kromě jména, příjmení, kontaktního spojení a bydliště vyplníte, jak můžete pomoci. Nezletilý pak musí vyplnit kontakt na zákonného zástupce.

Nouzi o dobrovolníky nemají zatím ani některé středočeské nemocnice. V Oblastní nemocnici Kladno vypomáhají jako dobrovolníci studenti ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Kladno. „Mediky vedeme zatím jen v evidenci,“ poznamenala mluvčí nemocnice Hana Plačková.

Boleslavská autobusová zastávka "9. května, U parkoviště" ve čtvrtek 22. října 2020.
Krátký test ukázal, že si lidé na všudypřítomné roušky jakž takž zvykají

„Aniž bychom oslovili veřejnost, tak se dobrovolníci hlásí sami od sebe. Velice děkujeme všem, kteří chtějí pomoci, evidujeme jejich jména a možný obor, v kterém bychom je mohli uplatnit. V případě potřeby bychom je kontaktovali. Máme výbornou spolupráci se Střední zdravotní školou v Berouně, odkud k nám nyní docházejí pomáhat zdravotní sestry nejvyšších ročníků. Nabídka pomoci přichází i z různých skupin a není to jen s nabídkou výpomoci v nemocnici, ale například se s námi spojil spolek Babíkov s tím, že by rádi pro naše zdravotníky upekli něco dobrého na zub,“ řekla Petra Horáková, mluvčí Nemocnice Hořovice.

Znovu pomáhají i skauti

Své síly spojila znovu Linka seniorů se skauty. Senioři, nebo také lidé pečující o seniory, potřebující pomoc se tak mohou zcela bezplatně obrátit na telefonní linku 800 200 007. Pracovník přijme poptávku a dospělí skauti a skautky se pomocí webové aplikace přihlásí k pomoci konkrétním lidem ve svém okolí.

„Každý den teď volá řada seniorů, kteří se cítí být onemocněním covid-19 ohrožení a chtějí se vyhnout místům s vyšší koncentrací lidí. Potřebují například doručit nákup či léky,” vysvětluje vedoucí Linky seniorů Kateřina Bohatá.

Dobrovolníci pak pomáhají s nákupem základních potravin a dalších základních potřeb, vyzvedáváním léků v lékárně nebo třeba s platbou složenek. „Na jaře byla tato pomoc velmi důležitá, a to nejen prakticky, ale také proto, že samotný kontakt s dobrovolníkem byl pro seniory povzbuzením,” dodala Kateřina Bohatá.

Do jarní fáze projektu Skautská pomoc se zaregistrovalo přes sedm stovek skautů a skautek.