Do soutěžení se zapojili také členové pedagogického doprovodu. Jejich úkolem bylo získávat body pro své týmy hádáním 15 zakrytých předmětů. Hlavní slovo však měly budoucí zdravotní sestry, jež soutěžily v pěti disciplínách.

Vedle rozhovoru, který organizátoři označili jako „moderátorské pátrání v osobním životě soutěžících“, to byly především příležitosti k uplatnění své odbornosti. Však na plnění úkolů také dohlížela porota, v níž nechyběly hlavní sestra kladenské nemocnice Lenka Dohnalová, staniční sestra Eva Drahorádová či vrchní sestra chirurgie Dagmar Pudilová.

Pozorně sledovány byly především modelové situace, kdy se účastnice představily jako skutečné sestřičky: snažily se předvést co nejlepší úroveň péče o pacienta, a to i v případě, že ten není tak úplně připraven ke spolupráci.

Ilustrační foto.
Žloutenka číhá na příležitost až padesát dnů

Zajímavým zážitkem i dobrou zkušeností pro budoucí praxi se stalo situační video, sloužící k ověření úrovně schopností komunikovat s pacientem. Došlo ale i na záležitosti spojené s prvním dojmem: jedna z disciplín byla věnována také vnější úpravě zdravotní sestry: s tím, co je vhodné – a co naopak.

Po zhodnocení výkonů všech soutěžící porota rozhodla o vítězkách. Tituly získaly Eva Školková a Jana Masařová; studentky Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Kladno.

Zajímavou zkušenost nejen z plnění jednotlivých disciplín oceňuje Václav Vondrovský z kladenské zdravotnické školy. Připomněl, že žákyně a studentky také měly možnost poznat své budoucí kolegyňky. „Budou vykonávat sice náročné, ale krásné a potřebné povolání v oblasti zdravotnictví,“ konstatoval Vondrovský.

Projevy difuzní idiopatické hyperostózy skeletu (DISH) na kostnicovém materiálu z Bělé pod Bezdězem z roku 2014.
Doklady moderních nemocí nacházejí i archeologové