„Nový systém hromadné dopravy, na němž nyní vedení města pracuje, počítá asi s pěti zastávkami v centru Kutné Hory," řekl starosta Martin Starý. Zastávky by podle něj měly být zřízeny na Palackého a Jungmannově náměstí, u Kamenného domu, v Husově a České ulici.

„Dohoda je předběžně taková, že by se nové trasy udělaly s dočasným značením zastávek a vidělo by se, jaký je zájem o nové trasy přes náměstí, případně přes Českou," uvedl starosta. Teprve po odzkoušení tras by se zastávky stavebně upravily, ty méně využívané by mohly být na znamení.

Bezemisní a tichý provoz

Zásahy do památkově chráněného centra by měly být co nejmenší. V historických jádrech měst není na zastávkách potřeba zvedat obrubníky jako na jiných místech. Instaloval by se jen sloup s označením zastávky a naváděcí pruh pro nevidomé.

Spuštění celého systému je podle starosty reálné nejspíš až v roce 2018. Závisí to i na tom, zda dopravní společnost Arriva získá dotaci na pořízení nových autobusů. Zřídit se musí také dobíjecí stanice. Výhodou elektrobusů je bezemisní a tichý provoz.

Radnice poukazuje na to, že nynější trasa hlavní městské linky vznikla v 80. letech minulého století, město se přitom od té doby výrazně změnilo. Nové autobusy by mohli využívat například i turisté, kteří přijedou na hlavní vlakové nádraží.

Čtěte také: Dopravci zřejmě nebudou muset odškodňovat cestující za zpoždění