Před koncem letošního roku měla společnost Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav, která celý projekt zaštiťuje, žádat o dotaci. Narazila však na překážku, která způsobí minimálně roční zdržení. Zákonodárci novelou zákona o pozemních komunikacích totiž v roce 2015 znemožnili ukládání inženýrských sítí do komunikací I., II. a III. tříd.

„Zákonodárci o chybě věděli a slíbili, že ji co nejdříve napraví, to se ale nestalo a oprava této zákonné normy nabude účinnosti až 14. prosince 2016. Takže projekty, které jsme s velkým úsilím připravili, leží na stavebních úřadech a v našich kancelářích, protože odbory dopravy nemohly vydat příslušná rozhodnutí. Bez nich nebylo možné získat rozhodnutí o umístění stavby a bez nich zase podat žádost o podporu," vysvětlil celý problém Tomáš Žitný, technický náměstek ředitele VaK.

Lhůta pro podání žádosti o klíčovou dotaci z Operačního programu Životního prostředí se uzavře v polovině ledna. Za současných okolností tedy výzvu nelze stihnout. Jelikož náklady projektu se odhadují na 670 milionů korun, zahájit realizaci bez státní podpory rovněž nelze. Odkanalizování další velké části Mladoboleslavska se tak pozdrží minimálně o celý rok.

Čtěte také: Dostali dotaci. Svazku čtyř obcí teď hrozí třináctimilionová pokuta