Nápor na nemocniční pohotovosti trvá už několik dní. „V období od 23. do 26. prosince bylo ošetřeno celkem 650 dětských pacientů, z toho 143 na akutních boxech a 507 na akutní pediatrické ambulanci,“ uvedla mluvčí pražské fakultní nemocnice v Motole Jana Krejčí Merxbauerová.

Podle primářky tamního Oddělení urgentního příjmu dětí Jitky Dissou rodiče v posledních dnech čekali na příjem i šest hodin. Někteří to přitom vzdali a odešli domů bez ošetření. „Zda bude nápor pokračovat i v následujících dnech se bohužel v současné chvíli ještě nedá odhadnout,“ upozorňuje Dissou.

Čekárny dětských pohotovostí plní zhoršující se epidemiologická situace a také skutečnost, že mnoho z běžných praktiků má během svátků zavřeno. Onemocnění RS virem přitom trvá i sedm až deset dní, během kterých děti trpí horečkami. Odborníci rodiče žádají, aby si cestu na pohotovost rozmysleli. Pokud nejde o závažný průběh, radí virózu léčit tradičně.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze - ilustrační foto
Z více než půl miliardy korun pro malé obce čeká na vyplacení 410 milionů

Do Prahy pro ošetření míří i rodiče z okolí. V roce 2005, ještě před privatizací, bylo zrušeno lůžkové dětské oddělení v mělnické nemocnici, které zároveň zajišťovalo dětskou pohotovost. Lékařská služby první pomoci pro děti není už po léta ani v Kralupech nad Vltavou.

Rodiče z Mělnicka tak s dětmi na pohotovosti dojíždějí, podle toho, kam to mají z místa bydliště blíže. Například ze Mšenska míří do Mladé Boleslavi, z Mělníka a z Kralup nad Vltavou především na pražskou Bulovku.

Na našem pracovišti dětské pohotovosti jsme v době vánočních svátků zaznamenali extrémní počty ošetřených pacientů, až do 140/24 hodin. Vzhledem k tomu, že v ordinaci je vždy jen jeden lékař a jedna sestra, je to prakticky nezvladatelný počet," říká primář Dětského oddělení FN Bulovka Ivan Peychl a dodává, že teoreticky, podle pravidel pojišťovny, by měl lékař každému pacientovi na pohotovosti věnovat v průměru 15 minut času. Tj. úplný strop by měl být 96 pacientů za 24 hodin, za předpokladu, že se lékař ani sestra za celou směnu ani jednou nedojdou napít, najíst, či si odpočinout.

Ilustrační foto
Stávkující výtahy, nehody. Hasiči vyjížděli i k požárům odpadu v popelnicích

Hraniční stav je podle něj způsoben tím, že naprostá většina atestovaných pediatrů v Praze i v celé ČR jsou praktičtí pediatři. "Většina z nich bohužel i v této situaci odpočívá doma a do práce později odpoledne, v noci a o víkendu se odmítá zapojit. To je v porovnání s jinými zeměmi, např. Německem či Rakouskem, naprosto bizarní situace," uvádí Peychla.

Nával potrvá pár týdnů

Přeplněné čekárny nejsou raritou jen v hlavním městě. Pohotovosti přetékají v celých středních Čechách. Podle Hany Kopalové z Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi je situace pro nynější roční období typická. Stejná situace podle ní trvá už druhý či třetí týden – a odhadem ještě tak dva tři týdny se zřejmě příliš měnit nebude.

S návaly a delším čekáním je tak třeba počítat i během nadcházejícího „silvestrovského“ víkendu. Dětskou pohotovost má Klaudiánova nemocnice v provozu o víkendech a svátcích mezi 8 a 21 hodinou a v pracovních dnech od 17 do 21 hodin.

Během každého ze svátečních dnů o Vánocích zde v průměru ošetřovali 70 pacientů. Převažovala respirační onemocnění s kašlem a horečkami. I když někteří museli čekat až 3,5 hodiny, nemocniční tým oceňuje, že rodiče byli trpěliví a se situací smíření, prý právě proto, že věděli o situaci v Praze, kde se čekání může protáhnout i na dvojnásobek.

Pomáhají lékaři z běžných oddělení

Na dětské pohotovosti Oblastní nemocnice Příbram ošetřovali během svátečních dnů vždy těsně nad 70 pacientů v rámci běžné pohotovostní služby. K tomu ještě přibylo 12–15 během noci. Lékařka Anežka Divilová v té souvislosti Deníku vysvětlila, že zde pohotovost přímo s vyčleněným lékařem slouží o víkendech či svátcích od osmi do osmi a v pracovních dnech mezi 17 a 22 hodinou.

Potom na ambulanci v případě potřeby přicházejí lékaři z oddělení. Ona sama měla službu v noci na úterý 27. prosince. „Za noc a ráno jsem měla takovýchto pacientů 12,“ konstatovala.

Autobusy v Praze. Ilustrační foto.
Výběr autobusových dopravců překvapil: Velké rozdíly v nabídce cen

Lidé, kteří přišli v noci, se většinou vyhnuli delšímu čekání, při návalech během dne ale bylo třeba počkat: někdy hodinu, někdy dvě – a dokonce i téměř tři. „Kolegové se snažili pacienty odbavit co nejrychleji, když se jich ale sejde v čekárně třeba deset, nějakou chvíli to trvá,“ uvedla Divilová. Také zde očekávají, že nápor zatím polevovat nebude. 

Napilno měli celé svátky na dětském oddělení i na dětské pohotovosti v Oblastní nemocnici Kladno. Jak potvrdila staniční sestra dětského oddělení o Štědrém dni ošetřili pediatři 51 dětí, o prvním svátku vánočním si ošetření vyžádalo 45 dětí a největší nápor zažili zdravotníci v pondělí 26. prosince o druhém svátku vánočním, kdy přišlo v průběhu dne na ošetření nejvíce dětských pacientů, celkem 68.

Dětská pohotovost funguje v kladenské nemocnici denně od 17 hodin. Kdo potřebuje ošetřit, přijde s dítětem i dopoledne. „V úterý dopoledne jsme do deseti hodin stačili ošetřit už 4 děti, které přišly s rodiči. Z osmdesáti procent se jedná o respirační onemocnění a teploty,“ potvrdila staniční sestra. Co se týká dětského lůžkového oddělení, které má kapacitu 25 lůžek, o Štědrém dni zde bylo hospitalizováno pouze 8 dětí. Nyní je jich 10.