VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník nabízí před štedrovečerní večeří pár rad

Praha - Kapr a bramborový salát budou v úterý večer na štědrovečerním stole chybět málokde. Možná právě v těchto chvílích se „vrháte" na kapra a čeká vás příprava salátu. A možná vám proto přijde vhod pár zaručených tipů a rad, které používá odborník.

22.12.2013
SDÍLEJ:

Šéfkuchař David Šašek.Foto: Pavel Hanuška

Deník oslovil Davida Šaška, šéfkuchaře v pražské restauraci Coda v hotelu Adria na Malé Straně. Je totiž také spoluautorem nové knížky plné zajímavostí a receptů ze světa sladkovodních. Ta kniha se jmenuje Umění vařit z vody. A co nám David Šašek dává za rady? Tady jsou:

Kapří ocasy

Kapří ocasy jsou plné kostí a jsou ideální k vytvoření zajímavého snacku, který nám může zpestřit štědrovečerní stůl. Ocasy z kapří filety nakrájíme na tenké, asi milimetr silné plátky. Rozprostřeme na utěrce, osolíme a důkladně prohodíme v mouce. Poté smažíme mírně asi na 160 stupňů Celsia v oleji do světle zlaté barvy. Po usmažení, když začnou chipsy šustit, vysypeme je do misky s ubrouskem a můžeme konzumovat. Ideálně k vínu.

Bramborový salát

Na salát dělám jednoduchý nálev, který zamíchám do ostatních surovin a nechám dva dny uležet v lednici. Jednoduchý recept:

Bramborový salát klasický typ (asi 10 porcí): 800 g vařených brambor ve slupce, 250 g vařené mrkve, 80 g vařeného celeru, 80 g vařené petržele, 230 g nakládaných okurek, 2 vařená vejce, 50 g šalotky.

Zálivka: 300 g majonéza, 100 g hořčice plnotučné, 100 g láku z nakládaných okurek, 25 g octa, 12 g soli, 15 g cukru.

Ingredience na bramborový salát nakrájejte na drobnější kostičky (šalotku najemno) a vložte do prostornější mísy. Pak smíchejte dohladka ingredience na zálivku a nelijte na brambory. Krátce, opatrně, ale důkladně promíchejte, aby nedošlo k rozmačkání brambor.

Přendejte do čistého kontejneru s víčkem, uložte do lednice (maximálně 4 až 5 stupňů Celsia) a nechte 48 hodin odležet. Salát bývá prvně trochu řidší konzistence a mírně nakyslý, ale do druhého dne se dobře rozleží a brambory absorbují přebytečnou tekutinu. Zůstane příjemně šťavnatý

Vykostění ryby

Šéfkuchař David Šašek.Technik k vykostění ryb je celá řada. Uvedl bych jednu z nejpoužívanějších a nejlépe použitelnou na sladkovodní šupinaté ryby.

- Vykuchanou a šupin zbavenou rybu si položíme na prkénko (doporučuji podložit si rybu ještě vlhkým hadrem, aby nedocházelo ke klouzání) a hned za žaberní kostí udělat šikmý řez směrem shora dolů ke středu hlavy.

- Pak uděláme dlouhý řez na hřbetě od hlavy k ocasu tak, aby nůž úplně kopíroval hřbetní kosti a ploutev z každé strany. Dále odtáhneme palcem maso od hřbetní kostry a opatrně delšími řezy špičkou nože, odřezáváme maso od hřbetu směrem k trupu. Poté kopírujeme dlouhé kosti trupu, až ke středu břicha.

- Pokud jde o sladkovodní kaprovité ryby, které mají mnoho malých kostí, můžeme pak ještě celý filet položit kůží dolů na prkénko a ostrým nožem naříznout filet po milimetrových rozestupech od přední části k ocasní na jakýsi vějíř tak, aby ale maso zůstalo na kůži a nedošlo k jejímu proříznutí. Kůstky se tak rozmělní, takže je téměř necítíte a odpadá pro mnohé nepříjemné vybírání kostí na talíři.

Za nejdůležitější věc při vykosťování ryb považuji použít perfektně nabroušený nůž. Maso ryb je jemné a měkké a tupý nůž by ho mohl hodně rozmačkat a potrhat. Nehledě na to, že při použití tupých nožů vzniká nejvíce nepříjemných úrazů. Musíte totiž místy vyvinout velkou sílu a pak mnohdy dochází ke smeknutí nože.

Rybí polévka

Do polévky z jednoho kapra přidám ještě asi 300 až 400 g vnitřností navíc a do základu vložím jednu až jednu a půl hvězdičky badyánu. Polévka dostane úplně jiný rozměr.

Odkaz na novou knížku plnou zajímavostí a receptů ze světa sladkovodních ryb je : www.fishmenu.eu.

Autor: Jiří Macek

22.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

KRIMI MIX: Ženě pomohli do sanity hasiči

Česko zpívá koledy se už podruhé konalo v aule benešovského gymnázia.

Koledy si může zazpívat každý

Domů na Benešovsko se svezeme vlakem také v noci. Navíc levněji

Benešovsko – Nový jízdní řád, podle něhož jezdí vlaky od neděle, udělal radost zejména takzvaným flamendrům. Ti se, jak známo rádi baví až dlouho do noci. A domovu se pak dostávají různě, třeba i vlakem. Teď už to jde celkem lehce. Z Prahy, kde je samozřejmě největší koncentrace všech možných druhů zábavy, jezdí během víkendu noční spoje.

Na zimu se připravují také zvířecí pacienti v paraZOO

Vlašim - Handicapovaná zvířata, která žijí ve vlašimské paraZOO, již od konce listopadu odpočívají. Zaslouží si to. Po hlavní sezóně, kdy se na ně chodily koukat davy návštěvníků, mají konečně chvíli klid.

Ve středu v Benešovském deníku: prvňáci ze ZŠ Vorlina ve Vlašimi

Benešovsko - Už ve středu pokračuje ojedinělý seriál Deníku, v němž se představí všechny děti, které letos nastoupily poprvé do školy. Prohlédněte si jejich rozzářené tváře plné očekávání nových vzrušujících zážitků. Ve středu 15. listopadu pokračujeme fotkami usměvavých dětí  ze ZŠ Vorlina ve Vlašimi.

OTS válcují jednoho soupeře za druhým

Neveklov – V neveklovské hale se odehrály další zápasy okresního přeboru ve futsalu, ve kterých bodovaly všechny týmy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT