Hitem letošní plesové sezony mají podle módní návrhářky Ivety Paulerové být šaty s flitry nebo s velkými barevnými květy. „Jako obnovený trend vstupuje na scénu i plisé, které je krásné a lahodí každé postavě, vrací se zavinovací šaty a nabírané sukně," řekla návrhářka a dodala že současná móda nic nepřikazuje a každá žena si může zvolit šaty, v nichž se cítí dobře.

Stejného názoru je i majitelka mělnické půjčovny společenských a svatebních šatů Instyle Kateřina Hozáková. „Každé ženě sluší něco jiného, takže se nedá řídit jen módou nebo trendem," míní podnikatelka, v jejíž půjčovně si dívky a ženy mohou vybírat ze zhruba stovky společenských šatů.

Některé zákaznice si šaty zamlouvají dva i tři měsíce dopředu, jiné ale naopak takzvaně na poslední chvíli. „Výhodou je, že když si šaty objednají, mají je připravené, vyžehlené, nachystané přímo na jejich postavu. Jsme ale schopni je obléknout ze dne na den," naznačila Kateřina Hozáková.

Exkluzivní modely

V půjčovně Instyle mají krátké šaty od pětistovky a dlouhé od dvanácti set korun. „Máme ale i šaty za pět tisíc korun, což už jsou exkluzivní modely," poznamenala Kateřina Hozáková.

První objednávky plesových šatů přijala už před Vánoci i Jana Řehounková z veltruského Ateliéru Monica, kde mají zákaznice na výběr za zhruba sto padesáti společenských šatů všemožných střihů, barev a zdobení. Půjčovny ovšem nenavštěvují pouze dámy.

„Navštěvují nás i pánové. Především ti, kteří obleky pravidelně nevyužívají. Je pak pro ně lepší si je radši půjčit," připomněla Jana Řehounková, která obleky nabízí jednotně za pětistovku, šaty u ní dámy seženou v rozmezí od pěti set do šestnácti set korun.

Velký výběr společenských šatů a obleků nabízí i Ilona Juriková ve své kralupské půjčovně Hortenzie. Krátké šaty půjčuje za čtyři sta korun, za dlouhé tam dámy zaplatí dvojnásobek a bohatě zdobené maturitní šaty pak stojí devatenáct stovek. Pánské obleky pět set korun.

Čtěte také: Slavné šaty Marilyn Monroeové se prodaly za 4,8 milionu dolarů