S nimi Středočeské inovační centrum v rámci on-line workshopu, připraveného díky spolupráci s tamějším česko-slovenským studentským spolkem nejenom pro našince rozumějící češtině, propojilo zástupce Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) v Buštěhradu, Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT působící v Kladně – a také letní stáže nabízejících laserového centra ELI Beamlines z Dolních Břežan a Centra výzkumu Řež. Výsledkem se stalo nejenom navázání kontaktů, ale již také podání přihlášky na konkrétní stáž. Do nového studentského programu v Dolních Břežanech se z Londýna bezprostředně po prezentaci přihlásil jeden z tamějších českých studentů; vzápětí prošel prvním výběrovým kolem – a nyní ho čeká ústní pohovor.

Z workshopu Středočeského inovačního centra a Česko-slovenského studentského klubu Imperial College.
Středočeská výzkumná centra lákají mozky z Londýna

Pozitivní reakce obou stran, zdejších vědců i tamějších studentů, si za tým inovačního centra pochvaluje Martina Vycudilíková, zastávající pozici Research Community Managera. „Ředitel UCEEB Lukáš Ferkl například uvedl, že tato akce pro ně byla velkou inspirací – a vede je k zamyšlení, jak UCEEB propagovat směrem do zahraničí,“ poznamenala. Spokojenost vyjádřila i středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Ze Středočeského inovačního centra mám opravdu radost. Myslím, že rychle doháníme rozdíly – a doufám, že zanedlouho budeme mít jedno z nejlepších mezi kraji,“ ocenila na facebooku.

Hledání talentů bude pokračovat

Nešlo přitom o první akci zaměřenou na propojování talentovaných studentů nebo absolventů se středočeskými výzkumnými organizacemi. Už loni inovační centrum uspořádalo první on-line trh nabídek tohoto ražení – a na letošní rok plánuje dva workshopy; po aktuálním „technickém“ ještě s přírodovědným zaměřením. „Již chystáme program ve spolupráci s dalšími centry – BIOCEV ve Vestci a Národním ústavem duševního zdraví v Klecanech,“ plánuje Vycudilíková aktivity projektu Welcome Office. Jeho cílem je představit středočeské výzkumné instituce vědcům a studentům ze zahraničí – a především přivést do kraje nové talenty.

Ilustrační foto.
Obličejové štíty z ČVUT ochrání i středočeské zdravotníky