Jak velké je plicní oddělení?

Máme k dispozici dvacet lůžek standardního typu, z toho čtyři jsou určená pro izolaci infekcí, které to vyžadují. V našem případě je to tuberkulóza nebo podezření na ni. Kromě toho máme i dvě všeobecné ambulance, kalmetizační ambulanci, která má na starosti očkování a endoskopickou ambulanci.

Jaké výkony se v endoskopické ambulanci provádějí?

Zčásti ji využíváme jako specializovanou poradnu, ale hlavně tu provádíme bronchoskopii, hrudní punkce nebo hrudní drenáž.

Pod plicní spadá i ambulance odvykání kouření, je to tak?

To je specializovaná ambulance a je to spíše poradna. Máme tu například přístroj, který dokáže detekovat oxid uhelnatý a pomáhá tak ve sledování pacientů. Část lidí nám sem přichází sama, část odesílají lékaři z jiných oddělení. Základním předpokladem je ale to, aby byl člověk motivovaný, jinak to nemá smysl.

Kolik lidí vaším oddělením za rok projde?

V minulém roce to bylo kolem 13 tisíc pacientů, které jsme vyšetřili. Bronchoskopií v lokální anestézii uděláme zhruba 400 až 500 za rok, a k tomu provádíme akutní bronchoskopie v rámci nemocnice, nejčastěji na ARO.

S jakými nemocemi se potkáváte nejčastěji?

Valná většina našich případů jsou plicní obstrukční choroby, a dvě nejčastější jsou průduškové astma a chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Obě dvě postihují kolem osmi procent populace a v případě CHOPN navíc existuje i velká pod-diagnostikovanost. Tato nemoc postihuje totiž převážně kuřáky, a mnoho z nich bere její příznaky jako následky kouření a neléčí se. Průduškové astma se v současné době léčí velmi dobře a lidé příliš mnoho potíží nemají, pokud dodržují léčbu.

S jakými plicními chorobami lidé nejčastěji končí v nemocnici na lůžku?

U již zmíněné CHOPN jsou běžné výkyvy, takže v určité fázi lidé končí na čas v nemocnici. Další jsou nemoci ze skupiny infekčních chorob těžké akutní bronchitidy neboli záněty průdušek, zápaly plic…

Jak často se dnes setkáváte s tuberkulózou?

Počty onemocnění sice klesají, ale v posledních letech se pokles zastavil. V naší republice je to něco mezi čtyřmi až pěti sty případy ročně. V Praze je výskyt tuberkulózy častější, a souvisí to hlavně s větší koncentrací lidí včetně těch sociálně slabých.

Léčíte u vás i onkologická onemocnění?

Ano, to je další skupina onemocnění, kterým se věnujeme. Co se týká rakoviny plic, hlavním rizikovým faktorem je tu opět kouření. Karcinom plic je navíc bohužel obtížně léčitelnou chorobou a počet takto nemocných narůstá. Vzrůstá také počet žen s karcinomem plic, což dříve nebylo běžné.

Jak se rakovina plic léčí?

Léčba je v zásadě trojího typu. U méně pokročilých onemocnění je to operativa, tady spolupracujeme s hrudně chirurgickými klinikami v Praze, kam pacienty odesíláme. Pokud je onemocnění pokročilejší, nastupuje léčba onkologická, tedy chemoterapie, ozařování nebo kombinace obou metod. Novinkou je biologická léčba, která je lépe snášena, ale nedá se nabídnout všem pacientům.

Čtěte také: Interna nabízí pacientovi komplexní pohled na jeho potíže