„Kolem půl dvanácté volal muž, který vezl svou manželku, nastávající maminku, spolu s tchyní do porodnice. Vzhledem k tomu, že věci nabraly rychlý spád, zastavili na zastávce autobusu v Zásmukách, kde bylo v plánu počkat na příjezd posádky rychlé zdravotnické pomoci z Kostelce a lékaře ve vozidle systému rendez-vous z Kolína,“ popsala události Petra Effenbergerová, mluvčí středočeských záchranářů.

Operátorka zůstala s volajícím v kontaktu a dle zkracujících se kontrakcí vyhodnotila, že se miminko nekompromisně dere na svět. „A opravdu, během několika výdechů bylo miminko venku. Okamžitě jsme spolu s volajícími zajistili tepelný komfort novorozence,“ vypráví Patricia Sedláčková. Vše prý proběhlo tak rychle, že i na následující dotaz na tatínka, co se jim narodilo, odpověděl, že neví, že se nepodíval.

Chvilku po porodu, teprve dvě minuty, přijela posádka, která maminku i miminku poskytla péči a převezla je do nemocnice. „Když jsem v telefonu uslyšela pláč miminka, ulevilo se mi a vezla jsem se na vlně štěstí a radosti, kterou jsme v tu chvíli cítili stejně – volající i my, operátoři,“ zakončila operátorka Patricia Sedláčková, která v žertu zmínila, že lepší dodatečný dárek si ke svým narozeninám nemohla přát.

Vojtěch Čeněk Dostál se narodil 5. února 2019, vážil 4060 g a měřil 53 cm. V Sendražicích ho přivítali bráška Tomáš Ráhul (1,5) a rodiče Karolína a Jan.
FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili
Letos je otisk razítka ve tvaru lidských dlaní svírajících srdce - uvnitř srdce najdete datum 14. února 2019, nad srdcem pak název obce – Milostín. Autorem návrhu je Eva Hašková.
V Milostíně orazítkují valentýnku speciálním razítkem