Kotlíkové dotace sem, kotlíkové dotace tam, kotlíkové dotace, kam se podíváš. Tak bude zřejmě vypadat debata na úterním jednání středočeského zastupitelstva. Volení zástupci občanů by tam měli udělat tečku za aktuální vlnou kotlíkových dotací – druhým kolem Programu „Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji 2015–2018“. K dispozici bylo celkem 51,75 milionů korun – a z této částky bude uspokojeno 424 žádostí.

Navíc 25 milionů

Žadatelů, kteří se peněz dočkají, však nejspíš nakonec bude podstatně víc. Středočeští radní zastupitele vyzvali, aby k původně alokované částce – k oněm necelým 52 milionům – přidali ještě 25 milionů. Z těch by ještě mělo být dodatečně uspokojeno 187 žadatelů. Uchazečů o dotaci, na něž peníze nezbyly – nicméně v případě, že by podporu nedostali, by cítili obrovskou křivdu. Peníze si totiž v dubnu vystáli čekáním ve frontě na mrazu – a po odevzdání žádosti odcházeli z krajského úřadu s příslibem, že pokud jejich žádost vyhoví stanoveným podmínkám, požadovaná částka na nový kotel pro ně bude k dispozici. 

Šok pak přineslo jištění, že se věci mají jinak. Třebaže lidé mrzli ve frontě na základě informace, že žádost lze podat pouze osobním doručením na krajský úřad, přičemž pro rozhodování o poskytnutí peněz je rozhodující pořadí odevzdání žádostí, frontu čekajících „předběhlo“ množství žádostí předaných kurýrem přesně v 8.00 hodin. V okamžiku, kdy přebírání žádostí od čekajících lidí teprve začínalo. Tohle zjištění vyvolalo obrovské emoce; bez velké nadsázky lze konstatovat, že kotlíkové dotace dokázaly řadu těch, na něž se nedostalo, doslova rozpálit.

Ilustrační obrázek
Peníze pro školy umožní zajistit opravy i obměnit počítače

Kývnutí až po kritice

Že by šlo skutečně o nespravedlnost, kdyby věci zůstaly tak, jak jsou nyní, si uvědomují i krajští radní. Navrhují schválit uvolnění peněz, z nichž by dotaci dostali žadatelé, kteří mohli být uspokojeni, kdyby nebylo akce s kurýrem. Lze očekávat, že návrh získá dostatečnou podporu. Hlasování však jistě bude předcházet vzrušená rozprava.

Z řad opozice nepochybně zazní opakování kritiky jak zvolené formy přijímání žádostí, tak způsobu, jakým se hejtmanství vyrovnávalo s nastalou situací v okolí budovy obležené žadateli. Někteří tam strávili i dvě noci! Poskytnutí teplého čaje čekajícím bylo sice vítané – nicméně kritika úředníků i krajských politiků zaznívala na jeře hodně nahlas. 

To, že tématu chtějí jeho lidé věnovat obsáhlou pozornost i nyní, už v pátek avizoval jeden z hlasitých oponentů nynější krajské koalice: předseda klubu zastupitelů KSČM Zdeněk Štefek. 

Lékař. Ilustrační foto.
Přijďte si ověřit, zda vám nedochází dech, zvou lékaři kašlající lidi

Přijít může kdokoli

Jednání středočeských zastupitelů je veřejné, přijít se podívat může kterýkoli zájemce. Uskuteční se v úterý od 10 hodin v hlavním zasedacím sále v prvním patře centrální budovy krajského úřadu na pražském Smíchově; na adrese Zborovská 11. Pro tuto místnost půjde o premiérovou velkou akci po letních úpravách spojených s rekonstrukcí digitálních sítí a elektroniky. Také prostory pro veřejnost se rozšířily o zázemí, jež dříve bylo vyhrazené novinářům.

Vedle jednání o kotlíkových dotacích budou sledovanými tématy rozpravy také situace v krajských nemocnicích či převod buštěhradského zámku (kde se nenaplnil záměr vybudovat „středočeský Žofín“) zpátky do majetku města. Zastupitelé jistě také nepřejdou mlčením nedávné problémy s masivními výpadky autobusových spojů po začlenění Kladenska do Pražské integrované dopravy.

V návrhu programu jednání ovšem nechybí ani řada dalších bodů – mimo jiné debata o budoucnosti železniční trati Praha–Beroun, koncepce rozvoje cyklistiky, plán činnosti Středočeské centrály cestovního ruchu, podpora rozvoje sociálních služeb či budoucí záměry týkající se zajištění zásobování Pražské metropolitní oblasti vodou. 

V tomto bunkru za hřbitovem by se měl rozjet projekt akvaponie, v rámci nějž budou pod zemí chovány ryby a pěstována zelenina.
V nymburském bunkru budou žít pod zemí ryby

Nově žádat se už bude elektronicky
- Více než půl miliardy korun je připraveno pro nadcházející vlnu dotací na náhradu starých kotlů novými, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Přijímání žádostí v rámci Programu „Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeském kraji 2017–2019“ bude aktuální na podzim. Na realizaci dílčích projektů fyzických osob v něm bude k dispozici celkem 502,233 milionu korun.
- Žádosti v tomto kole již budou podávány elektronicky – prostřednictvím počítačové techniky. Až následně budou doručovány do podatelny krajského úřadu na papíře – v listinné formě s podpisem konečného uživatele. Příjem žádostí bude spuštěn 4. října od osmé hodiny ranní. Žádat lze do vyčerpání alokovaných peněz – nejdéle však do 29. června 2018 do 14.00. 
- Na rozdíl od minulosti se neočekává boj o přední pořadí zvyšující naději na získání dotace. „Šanci uspět mají tentokrát ne stovky, ale několik tisíc žadatelů,“ připomněl k částce, která je na podporu výměny kotlů k dispozici, radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik (STAN).

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Juventa - největší základní škola v ČR.
Milovická škola usiluje o titul Stavba roku