Vyplývá to z informací obchodníků a servisů na dotaz ČTK. Na konci března vyprší povinnost pro české motoristy mít přezuto na zimní pneumatiky v případě zhoršených povětrnostních podmínek, nebo na úsecích, kde to přikazuje dopravní značka.

Situace s přezouváním je tradičně nejhorší v Praze, kde větší pneuservisy přijímají objednávky od 13. dubna dále. Výjimečně lze získat termín od 6. dubna. Objednání od tohoto data nabízela například síť Euromaster.

Automix.czZdroj: Automix.cz

Povinnost přezout pneumatiky se promítá i v zájmu o slevové kupony, na internetu tento typ voucheru nyní patří k nejoblíbenějším nabídkám z kategorie služeb.

Jen během března se přes vyhledávač slev Skrz.cz prodaly stovky těchto voucherů. Největší zájem je o výměnu celých kol, kdy nejnižší nabídky začínají na 200 korunách.

Cena za přezutí samotných pneumatik se u standardních rozměrů kol pohybuje okolo 400 korun. Komplexní servisní balíček vyjde na 600 korun.

Zimní gumy bude dojíždět méně než 10 procent řidičů

Podle obchodu Pneumatiky.cz má letní gumy koupené nebo zachované z minulých let více než 70 procent řidičů. Zároveň více než 41 procent všech motoristů plánuje přezutí až podle počasí, což při současných vyšších teplotách znamená, že nápor na pneuservisy bude pokračovat i v následujících dvou týdnech.

Zbývající část přezouvá buď svépomocí, nebo se bez ohledu na počasí objedná do servisu co nejdříve.

"V minulých letech dojíždělo zimní pneumatiky 15 až 20 procent řidičů. I proto mne těší, že toto číslo po dlouhé době letos klesne pod deset procent," uvedl ředitel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Čtěte také: Test letních pneumatik: Které obstály a které raději nekupovat?

Zimní a letní pneumatiky mají rozdílné složení směsi, ze které jsou vyrobeny. Zimní musí zajistit dobrou ovladatelnost automobilu za drsného mrazivého počasí. "Zato teploty vyšší než plus sedm stupňů Celsia příliš nesvědčí. Jsou příliš měkké až houbovité. Jejich vysoká elasticita je výhodou na ledu a sněhu, zásadní slabinou na teplém povrchu silnice," uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Rozdíl brzdných drah může činit 20 procent, za vysokých letních teplot okolo 30 stupňů Celsia to může být téměř třetina.