„Důvodem mé rezignace jsou významné rozdíly v názoru na podstatné věci s panem starostou," dodal vzápětí. Vlastislav Málek na zastupitelstvu dále uvedl, že již v letě zaslal zastupitelům své vyjádření, v němž zdůraznil obavu, že se o všem nediskutuje, jak by mělo. Reakce se ale nedočkal.

„Chtěl jsem diskutovat a měl jsem jiný názor. V zápisu z rady jsem ho však jen málokdy zaznamenal," podotkl bývalý místostarosta. Dále Vlastislav Málek kritizoval přístup starosty Čáslavi Jaromíra Strnada. „Před volbami říkáte, že chcete s občany komunikovat, ale není tomu tak," zdůraznil. Svou řeč ukončil prohlášením, že se nepodřídí názorům, se kterými nesouhlasí.

Na křeslo místostarosty rezignoval Vlastislav Málek již k 10. říjnu. Když až po několika dnech informace vyplula na povrch, Málek oznámil, že důvody své rezignace řekne na říjnovém zasedání čáslavských zastupitelů. Toto prohlášení vyvolalo ze strany veřejnosti zájem o pondělní jednání vedení města. Dorazilo na něj hned několik desítek obyvatel.

Bouřlivé reakce

Vyjádření Vlastislava Málka k důvodům jeho rezignace mělo mezi zastupiteli i přítomnými občany četné reakce. Zastupitelka Michaela Mandáková poděkovala bývalému místostarostovi za lidský přístup. ,,Nezradil jste sám sebe," řekla. 

Zastupitel Miroslav Richter zase podpořil jeho názor o nedostatečné komunikaci a diskutování. „Padne návrh, o kterém se hlasuje, ale vždy už je to vlastně postavení před hotovou věc," poznamenal zastupitel a dodal, že tento přístup v Čáslavi panuje již několik volebních období.

„Pracujeme od devadesátých let stejně. Který bod chcete změnit?" zareagoval na něj starosta Jaromír Strnad a vyzval ho k předložení konkrétního návrhu volebního řádu. 

Jediný kandidát?

Debata prostoupila i do následné, tajné volby nového místostarosty. Stal se jím Daniel Mikš, kterého starosta Strnad avizoval již dříve jako kandidáta ČSSD. „Chci být pro Čáslav užitečný," řekl těsně před volbou Mikš.

Přítomní občané však dali najevo, že volbu, ve které veřejně figuruje pouze jeden, dříve oznámený kandidát na křeslo místostarosty, považují spíše za frašku. Podle volebního řádu však může dostat hlas kterýkoli člen zastupitelstva a to se i stalo. Daniel Mikš byl sice zvolen, dostal ale „jen" 14 hlasů z 20 odevzdaných. 

Následně byl zvolen i nový člen městské rady. S odchodem Vlastislava Málka se totiž jedno místo v radě uvolnilo. Získal ho Tomáš Hasík.

Vlastislav MálekFunkci čáslavského místostarosty zastával od února roku 2014, kdy na svou žádost odstoupil Jiří Havlíček. Se starostou Jaromírem Strnadem dokončil tehdejší volební období a následně po volbách na podzim roku 2014 své křeslo obhájil. Nyní z vedení města odchází a vrací se ke své právnické praxi. „Vracím se ke své práci při rčení, že se dvakrát nevstoupíš do stejné řeky," řekl bývalý místostarosta.

Čtěte také: Místostarosta Čáslavi odstoupil, důvody zveřejní až na zastupitelstvu