"Zvlněná studená fronta bude jen zvolna postupovat přes naše území k východu až k severovýchodu. Před ní proudí na Moravu a do Slezska velmi teplý vzduch od jihovýchodu," uvedli meteorologové. Výstraha před vysokými teplotami platí od dnešního poledne do 19:00 pro polohy do 600 metrů nad mořem pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Vedle horka tam dnes po celý den až do nedělních 02:00 hrozí velmi silné bouřky, stejně jako v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Silné bouřky očekávají dnes meteorologové v Praze a Jihočeském kraji a v časti Středočeského a Libereckého kraje.

Jihomoravští hasiči se celou noc nezastavili. Bouřky a vítr v noci na pátek porážely stromy, desítky tisíc lidí byly bez elektřiny.
Na Moravě řádila bouřka. Stromy padaly na auta, lidé zůstali bez proudu

Odpoledne ČHMÚ oznámil, že dnes mezi 08:00 a 14:00 již napršelo při deštích a bouřkách na jihu středních Čech a v jižních Čechách místy až 50 milimetrů, tedy 50 litrů vody na metr čtvereční. Začaly tam také stoupat hladiny menších toků, ale zatím nikde nedosáhly ani prvního stupně povodňové aktivity.

Podle meteorologů bouřky doprovodí nárazy větru ojediněle přes 90 kilometrů za hodinu, přívalové srážky s úhrny kolem 40 milimetrů a kroupy. Nelze vyloučit, že některé menší toky krátkodobě překročí první stupeň povodňové aktivity.

Bouřky se přes Česko přehnaly už v noci na čtvrtek i na dnešek. Nejvíce potrápily Moravu. V celém Česku měli dnes v noci hasiči kvůli následkům bouřek přes 700 výjezdů, odklízeli popadané stromy a v práci nadále pokračují. Stromy například zabránily jízdě vlaků v koridoru z České Třebové na Moravu a na východě země přerušily dodávky elektřiny do stovek domácností. Popadané stromy ale nikoho nezranily.

Povodně 2002  na Českobudějovicku.
Povodně 2002: Předky voda nesrazila na kolena, v boji budeme pokračovat