Dálnice je od sobotního večera obousměrně uzavřena mezi exity 21 Mirošovice a 34 Ostředek, Sázava – a to kvůli bourání nadjezdu u Kaliště. Neprůjezdná by měla být do pondělního večera; konkrétně do 20. hodiny 5. července. Objízdné trasy, a to pro oba směry jízdy, jsou vyznačeny přes Benešov pro osobní auta a přes Tábor pro těžkou nákladní dopravu.

Středočeští hasiči pomáhají na Moravě s rozebíráním plechů ze střech a stěn objektů.
Na Moravě hasiči ze středních Čech pomáhali i na střechách

Práce jsou výjimečné tím, že se nejedná o klasické shození konstrukce, jak při bourání mostních konstrukcí bývá odvyklé. Kvůli tomu, aby nebyla poškozena nová vozovka v modernizovaném úseku dálnice, je nadjezd postupně rozřezáván a snášen pomocí jeřábů. Termín o víkendu předcházejícím dvojici státních svátků vybralo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) jako nejideálnější dobu pro uzavírku dálnice. Rozhodnutí vycházelo nejen z předpokladu, že lidé vyrážející na prodloužený víkend už většinou projeli před začátkem o mezení a vracet se budou teprve po jeho ukončení, ale především z pravidel platných pro nákladní dopravu: o nedělích a státních svátcích platí v době od 13.00 do 22.00 zákaz jízdy vozidel nad 7,5 tuny.

Kolony také v neděli potrápily řidiče jedoucí od Prahy na jih Čech na silnici I/4 v rekonstruovaném úseku Milín–Chraštice při pomezí Příbramska s Píseckem; byť tam ŘSD již s předstihem ohlašovalo očekávání hladkého průjezdu bez čekání na semaforech. Od úterního rána se zde navíc počítá se zahájením pokládky asfaltové vrstvy povrchu vozovky.

Vzniká také další výrazné omezení na hlavním tahu, a to na dálnici D8 u Prahy. Tam prozatím značení přibrzdí řidiče mířící od Mělnicka k hlavním městu – od čtvrtka 8. července se však postupné omezování průjezdu bude týkat i řidičů jedoucích z metropole ven.