Už v minulé sezoně kraj přispěl, přičemž vyšetřeno bylo 2484 vzorků odebraných v úlech, konstatoval náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD). „Byla odhalena tři pozitivní stanoviště v okresech Příbram a Benešov,“ připomněl, že se skutečně podařilo zasáhnout a zabránit tak dalšímu šíření nebezpečného onemocnění.

Nová kampaň má zajistit pokračování v testech – a také posílit osvětu. „Zaměří se na zdokonalení komunikace se včelaři s cílem plošného zapojení více jednotlivců; nezávisle na organizovanosti včelařů nebo zaběhlém systému zdravotní prevence,“ uvedl Petera.

Ilustrační foto
Včelaři stočili méně medu. Pochutina se tak prodraží

O poskytnutí příspěvku ještě budou rozhodovat středočeští zastupitelé. Krajští radní jim navrhují poskytnout částku 1,245 milionu korun; celkové náklady dosahují 1,583 milionu. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v té souvislosti zdůraznila, že peníze od kraje nejsou určeny na podporu produkce medu.

„Včely hrají v přírodě nezastupitelnou roli a jejich množství ovlivňuje například i výnosy zemědělců,“ upozornila. „Včelí mor je velkou hrozbou, proto jsme se rozhodli podílet na financování kampaně, která s ním pomáhá bojovat,“ dodala na vysvětlenou.

Ilustrační foto.
V prosinci myslivci zatím neměli problém