Ředitelka školy Eva Tomková upozornila: „Abychom byli úspěšní, je zapotřebí, aby naše škola jako poskytovatel vzdělávání obstála v současné době rychlých a dynamických změn. Proto je třeba přizpůsobit naši nabídku současným možnostem."

Mezi studenty, které nový obor Bezpečnostní služby oslovil, patří i Petr Mareček z Čisté, který je původně vyučen v oboru mechanik opravář. Nyní se rozhodl, že si doplní vzdělání a vybral si obor Bezpečnostní služby, který je zakončen maturitou.

„Výhodou je, že škola je blízko. V budoucnu by se mi třeba líbilo pracovat buď u hasičského záchranného sboru, nebo u policie. Tím, že je tento obor tomuto blízký, tak jsem využil příležitost a šel do toho," poznamenal.

Jen forma dálkového studia

Eva Tomková zdůraznila, že škola chce připravovat žáky, kteří budou nejen dobře ovládat svůj obor, ale současně u nich budou rozvíjeny také komplexnější a prakticky zaměřené dovednosti, díky nimž se potom jako absolventi lépe vyrovnají se změnami na trhu práce a v průběhu svého profesního i osobního života.

„Naší snahou bylo například už někdy v roce 2012 prosadit maturitní obor Bezpečnostně právní činnost. Tehdy ale došlo k tomu, že nebyl povolen," zavzpomínala Eva Tomková. Snahy školy ale v tomto směru pokračovaly dál a v letošním školním roce byl zapsán do školského rejstříku obor Bezpečnostní služby.

„Realizujeme ho jen ve formě dálkového studia jako nástavbové studium. Ale i tak si myslím, že se jedná o atraktivní nabídku," konstatovala Eva Tomková s tím, že se do všech oborů tato škola snaží dávat žákům takové znalosti a informace, aby mohli i samostatně podnikat v oborech, které studují.

„Takže i u oboru Bezpečnostní služby je do učebního plánu zařazen předmět Ekonomika. Studenti tak získávají znalosti z oblasti podnikání, chodu firem," popsala Eva Tomková. V současné době studuje tento nový obor na škole čtrnáct žáků.

Činnosti bezpečnostní povahy

Kromě klasických maturitních předmětů, jako je český jazyk, matematika, informační a komunikační technologie, se zde vyučují i odborné předměty, jako je například právo a bezpečnostní příprava. „To jsou rovněž maturitní předměty," upozornila Eva Tomková.

Žáci se připravují na činnosti bezpečnostní povahy, a to díky předmětům jako kriminologie, kriminalistika. „Dalším maturitním předmětem je Integrovaný záchranný systém. Zkouška bude ve formě praktické, a s tím souvisí i zdravověda a umění první pomoci," dodala Eva Tomková. Při výuce spolupracuje škola s odborníky z praxe.

A pak tu jsou třeba již zmíněné základy podnikání, ale také pedagogika a psychologie. Je jedinou střední školou západní oblasti Rakovnicka a své opodstatněné místo má i v rámci soustavy škol Středočeského kraje.

Čtěte také: Středoškoláci se chtějí více podílet na svém vzdělávání