Každoročně si tuto oslavu nenechají ujít desítky lidí a zejména dětí. Její součástí je totiž vždy krmení medvědů. Když si jejich oslavu narozenin nenecháte ujít, uvidíte, jak milují šlehačku a hroznové víno, které mlsají doslova po kuličkách.

Na oslavu medvědích narozenin každoročně přijíždí také režisér Václav Chaloupek, který vždy přítomné baví svými historkami z natáčení večerníčků, ve kterých si medvědí bráškové zahráli hlavní roli. Medvědi svého nevlastního otčíma pozvají po čichu i po hlase a je vždy vidět, že z jeho přítomnosti mají radost. Vřele se s ním pusinkují.

„Viděla jsem to na vlastní oči a mohu říci, že mě jímala hrůza. Zejména, když je krmil kuličkami hroznového vína z pusy do pusy. Když jsem viděla ty kolosy, jak otvírají ty své velké mordy. Vždy mě napadne, jestli mu neukousnou nos. Je jen velká škoda, že už mezi nimi není Vojta. Ten mi z nich připadal takový nejmilejší,“ uvedla Karolína Záhajská z Berouna s tím, že i ona jim každoročně kupuje hroznové víno. „Děti jsou nadšené, když vidí, jak medvědům chutná. Jen aby v téhle zimě vylezli ven. Doufám, že nebudou spát,“ dodala Karolína Záhajská.

Kuba s Matějem dostali první dárky již ve čtvrtekDěti ze školní družiny Beroun - Závodí vyrazily medvědím oslavencům popřát ještě před jejich oslavou. První dárky od dětí z družiny tak chlupáči dostali ve čtvrtek 10. ledna. Každé z oddělení družin pro medvědí bratry vyrobilo speciální narozeninový dort, veršovaná přáníčka a navíc jednu ovocnou kytici pamlsků. Děti nakonec medvědům popřály a k dobrému chutnání jim zazpívaly medvědí píseň.

Letošní medvědí narozeninová oslava je v pořadí už druhá, která se musí obejít bez třetího brášky Vojty. Ten uhynul v roce 2016. Z původních tří brášků, kteří po něm dlouho smutnili, tak zůstali jen dva.

Trojice huňáčů žila nejprve u Václava Chaloupky, když ale povyrostli, nemohl se o ně už starat. Výběh na Městské hoře v Berouně byl podle filmaře i zástupců města nejlepším řešením. Do Berouna prostě patří. Symbol medvěda má město Beroun ve znaku i na svém praporu. Huňáči ale na svého milovaného člověčího tátu nikdy nezapomněli, a jakmile přijde k ohradě, běží ho vítat.

Do Berouna všichni tři přišli v říjnu 2000. Město jim nechalo postavit medvědárium na Městské hoře. Kuba, Vojta a Matěj se v něm rychle zabydlili. Chlupáči se narodili v Českém Krumlově čtrnáctiletým rodičům Kateřině a Vokovi. Zanedlouho po narození se stali hvězdami dětského Večerníčku, který Václav Chaloupek nazval Méďové.

V Berouně mají medvědí kluci krásný a rozlehlý výběh o rozloze o velikosti téměř 25 arů. Mají v něm i svůj bazének. Ve svém domově mají k dispozici tři ložnice, přípravnu krmiva.

V berounském medvědáriu uhynul ve středu ráno Vojta. Zůstali už jen dva medvědi.
Zemřel Vojta, jeden z berounských medvědů
V neděli 13. ledna 2019 oslaví Kuba a Matěj, které veřejnost může znát především z Večerníčku Václava Chaloupky, své již 19. narozeniny.
Berounští medvědi oslaví v neděli své narozeniny