Tradičně mezi ně patří i studenti berounského gymnázia Joachima Barranda, kteří se v předchozích dnech zúčastnili projektu
 s názvem 72 hodin pro lidi, přírodu a místo, kde žiješ.

Berounští studenti se zapojili do tohoto projektu pod heslem Daruj krev, daruješ život. „Naše tradiční akce na transfuzní stanici Nemocnice Hořovice - darování krve, které se již osmou sezonou zúčastňují studenti třetích a čtvrtých ročníků, a to až třikrát do roka, skvěle naplnila záměry garantů tohoto projektu," uvedla Marie Štěpničková, profesorka berounského gymnázia.

Dva hektolitry krve

Odběru krve se tentokrát zúčastnilo třiadvacet stávajících i bývalých gymnazistů. Nechyběli ani jejich kamarádi. „Jako škola se můžeme chlubit téměř dvěma hektolitry darované krve. Děkujeme všem studentům, kteří se k dobrovolným dárcům připojili. Děkujeme všem, kteří vydrží a přivedou do řad dárců své rodinné příslušníky, kamarády a přátele," řekla Marie Štěpničková.

Organizátoři soutěže letos pro zúčastněné připravili trička a náramky s logem akce 72 hodin a vedení školy je zakoupilo pro všechny studenty, kteří přijeli do Hořovic darovat krev. „Velmi nás potěšilo konstatování pracovníků transfúzní stanice Nemocnice Hořovice, že studenti našeho gymnázia představují nezanedbatelnou skupinu mladých dárců plnohodnotně nahrazujících dárce, které věková hranice vyřazuje z odběrů krve," dodala berounská profesorka.

Jedenáct tisíc odběrů

Hořovická 'transfúzka' se snaží oslovit více mladých dárců krve po celý rok organizováním zajímavých akcí, jako například Mikulášskou či valentýnskou akcí Miluješ? Daruj krev, nebo koncerty se známými interprety. V průběhu loňského roku si Hořovice zapsaly téměř jedenáct tisíc odběrů krve, přičemž asi pětistovka dárců přišla do Hořovic úplně poprvé. Mezi ně patří i zmínění studenti berounského gymnázia J. Barranda.

Čtěte také: Krev a plazmu chodí na Podolí darovat i mělnický zvoník

Konstantinos Tsivos