Jak potvrdil starosta Sokola Miroslav Jirounek, prezentoval zastupitelům důvody, proč Sokol požaduje měsíční nájemné ve výši 65 tisíc korun. „Po krátké rozpravě a bez písemných podkladů doporučilo zastupitelstvo nájemné 20 tisíc korun," uvedl.

Zatímco město se hájí tím, že do bazénu bude nutné investovat spoustu peněz kvůli rekonstrukci, a je tedy nesmysl platit tak vysoký nájem, Sokolové vysvětlují, že jejich prioritou je rekonstrukce budovy. Navíc plaveckým oddílem zdejší Sokol nikdy nedisponoval.

„Máme zájem na provozu bazénu a potřebě investovat do jeho rekonstrukce, je ale nutné dohodnout podmínky nájmu tak, aby je mohly akceptovat obě strany," tvrdí primátor Raduan Nwelati.

Rekonstrukce bazénu i budovy

Zázemí bazény je přitom aktuálně v takovém stavu, že ho rozhodně využít nelze. Rekonstrukci však vyžaduje i samotná budova sokolovny, mimochodem od roku 2013 kulturní památka. „Ať už bude v suterénu sokolovny cokoliv, bude třeba začít řádnou izolací, odvlhčením prostor a novou klimatizací. Odhadované minimální investice jsou pět milionů korun," vysvětlil Miroslav Jirounek.

Zcela vyloučena podle něj není ještě ani dohoda s městem na důstojné výši pronájmu. „I když momentální stanoviska jsou zásadně odlišná," dodal. Je tedy možné, že dojde na některou variantu, o níž už se spekulovalo dříve, tedy že v prostorách po bazénu, který je už od léta 2015 vypuštěný, vznikne dětský park či nové cvičební prostory.

Vznik úplně nového bazénu?

Na posledním jednání zastupitelů padl i návrh na vznik úplně nového bazénu. „Když spočítáme náklady na rekonstrukci plus nájemné, které budeme platit minimálně třicet let, stálo by za to se zamyslet, zda bychom za těch pětapadesát milionů nebyli schopni postavit bazén úplně nový," prohlásil primátor.

A proč požaduje TJ Sokol z pohledu města tak vysoký nájem? „Celková plocha bazénu, šaten a vestibulu je 680 metrů čtverečních. Cena pronájmu prostor k podnikání v centru města se pohybuje v rozpětí 200 až 250 korun za metr čtvereční měsíčně. My jsme městu nabídli cenu 96 korun za metr čtvereční," vysvětlil starosta Sokola. Podle něho je méně než třetinová nabídka města ekonomickým nesmyslem. „Výbor TJ Sokol Mladá Boleslav ji na svém zasedání 11. ledna jednomyslně zamítl," dodal.

Nad plaváním v Mladé Boleslavi se tedy i dál vznáší otazník, ačkoli původně měl bazén v sokolovně začít fungovat už letos v září.

Čtěte také: Rakovník: za aquapark zaplatí město 184 milionů korun