Zatím běží ve zkušebním režimu, dávají ale na srozuměnou: velké změny v nákupu jízdného pro cestování po středních Čechách i v hlavním městě, ohlášené na počátek září, jsou za dveřmi – navzdory dřívějším pochybovačným spekulacím, zda je možné všechno stihnout.

Schopnosti mobilního telefonu s novou aplikací PID Lítačka
+ Vyhledání nejrychlejšího spojení a vhodné jízdenky pro zvolenou trasu

+ Zobrazení mapy spojení včetně navigace na zastávku

+ Jednoduchý nákup jízdenek pro všechny dopravní prostředky v Praze i Středočeském kraji začleněné do systému Pražské integrované dopravy

+ Ohlídání platnosti platnost jízdenky

+ Možnost koupit až najednou 10 jízdenek, možnost poslat jízdenku na dálku dalším lidem

+ Upozornění na výluky a aktuální mimořádnosti v dopravě

+ Aktuální přehled volných míst na parkovištích P+R, kde lze zanechat auto a přestoupit na hromadnou dopravu

Zdroj: www.pidlitacka.cz

Mobilem i ve vlaku

Od září se chystá řada novinek. Týkají se jízdenek pro jednotlivé jízdy i předplatních kuponů. Například z mobilu bude možno platit i v příměstských autobusech a ve vlacích: od dvoupásmové jízdenky za 12 Kč až po jedenáctipásmovou za 84 Kč, stejně jako jedno i třídenní jízdenky.

Velkou změnou budou i žákovské, studentské a seniorské jízdenky se 75procentní slevou. Ovšem pozor: se středočeským lístkem nebude možné pokračovat po Praze.

Co se od září mění v příměstské dopravě
- Předplatní kupony Pražské integrované dopravy (platné v autobusech i ve vlacích a v hlavím městě také v dalších prostředcích hromadné dopravy) bude možno nahrát nejen na „tramvajenku“ Lítačka, ale také In Kartu Českých drah nebo na bezkontaktní platební kartu Visa nebo Mastercard a po nákupu jízdného přes internet už nebude nutné chodit k validátoru (zachovány však zůstanou i současné papírové kupony; naopak během podzimu skončí možnost nahrávat nové kupony na opencard)

- Nová mobilní aplikace PID Lítačka výrazně rozšíří možnosti nákupu jízdenek pro jednotlivé jízdy prostřednictvím chytrých telefonů

- Zavedeny budou nové jízdenky pro příměstské cestování s 24hodinovou platností: za 150 Kč (pro Středočeský kraj, tedy tarifní pásma 1–7 a do budoucna až 9), 160 Kč (pro Prahu a bližší okolí ve středočeských pásmech 1–4) a 240 Kč (pro všechna pásma, tedy Prahu i celý Středočeský kraj)

- Děti, studenti a senioři mohou začít v příměstských autobusech i vlacích využívat výrazných celostátních slev: za čtvrtinu ceny obyčejné jednotlivé jízdenky i předplatního kuponu budou moci cestovat mladí ve věku od šesti do 18 let, studenti do 26 let a lidé ve věku od 65 do 70 let (k prokázání nároku na slevu postačí jakýkoli průkaz potvrzující věk, pouze u starších studentů bude nutné ještě potvrzení o studiu)

Zdroj: Regionální operátor Pražské integrované dopravy, Integrovaná doprava Středočeského kraje

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Zneužívání služebního auta hejtmanka odmítá