Za deset let má jít do penze a původně si myslela, že to ve svém obchůdku do důchodu vydrží. Na konci loňského roku se však rozhodla papírnictví zavřít. „Nařízení a doporučení od státu už přerostla meze, přes které jsem byla ochotná jít. Nevypadalo to pak jako soukromé podnikání, ale spíše jako státní podnik."

Ilustrační foto.
Usnadní vláda sklizeň chřestu na Mělnicku?

Podle jejích slov už ke konci podnikání platila téměř za každou hloupost. Poslední půlrok už ani neposlouchala rádio. „Platíte dvěma firmám, že ve svém obchodě pouštíte rádio, což mi přijde nesmyslné." Elektronická evidence tržeb pak pro ni byla tou pomyslnou poslední kapkou proto, aby s papírnictvím definitivně skončila.

INDEX DENÍKU POHLEDEM KRAJE

POMOHLO ZAVEDENÍ EET A KONTROLNÍHO HLÁŠENÍ OMEZIT DAŇOVÉ ÚNIKY?
Přes dvě pětiny oslovených Pražanů 41,8 procenta odpověděly kladně na otázku, zda pomohlo zavedení EET a kontrolního hlášení DPH omezit daňové úniky. Většina respondentů 58,2 procenta s tímto tvrzením nesouhlasila. 

„Rozmýšlela jsem si to dlouho. Jenže nakonec jsem se rozhodla obchod zavřít. Kupovat pokladnu a další věci, když jsem navíc v pronajatém prostoru, mi přišlo zbytečné. Aby mi pak řekli za rok na shledanou, co bych pak dělala?"

Sama také přiznává, že už ji podnikání přestalo bavit. Což bylo do značné míry způsobené právě narůstajícími požadavky ze strany státu. „Nenechali podnikatele chvíli být. Přitom nás mohli přijít kdykoli zkontrolovat z České obchodní inspekce, což také pravidelně dělali. Ale proč mi říkají, že si musím pořídit tu a tu pokladu a internet od toho a toho dodavatele? Jako soukromá osoba už jsem nechtěla nikoho poslouchat."

Místo toho, aby pracovala a vydělávala peníze, tak jí čím dál více času zabírala administrativa. Svoboda podnikání se podle ní kvůli tomu hodně vytrácí. V poslední době pořád jen myslela na to, co za formality musí dodržet nebo co nového zase pořídit, kvůli tomu, jak se měnily či přibývaly podmínky pro podnikání.

Do obchodu přicházela každé všední ráno kolem půl sedmé a odcházela v půl páté odpoledne. „To máte deset hodin denně, a k tomu potom ještě řešit náležitosti s evidencí tržeb? To bych neměla už vůbec žádné volno."

A jaké byly reakce lidí v obci, když oznámila, že s obchodem na konci roku končí? „Někteří dost naříkali, ale co se dá dělat. Myslím, že jsem si za ta léta ostudu neudělala, odešla jsem se ctí a byla tu něco platná."

Vyprodala tak zásoby a nové zboží už nenakupovala. „Něco jsem i porozdávala. Když bylo po všem, musím přiznat, že se nám s manže-lem, který dělal účetnictví, velmi ulevilo."

Na otázku, zda by do podnikání šla znovu, má velmi rychlou odpověď. „Ani omylem, za dnešních podmínek v žádném případě," uzavírá paní Lída z Kladenska. (gru)

Česká a čínská vlajka. Ilustrační foto.
Čínské investice ve středních Čechách váznou. Jsou na spadnutí, tvrdí hejtmanka

Z odpovědí panelistů
Miroslav Horáček, kontrolor kvality, Kolín
V médiích se nesluší o tom mluvit je to ,,nekorektní", ale spočítal někdo, kolik stovek restaurací, obchodů a výroben tímto absurdním výnosem zaniklo a ještě zanikne?

Josef Hovorka, osadní výbor v Brodě u Příbrami, sportovec
Nejsem expert na daně, ale dané opatření pouze zatěžuje podnikatele, a kdo chce, stejně najde způsob to obejít.

Pavel Kárník, ředitel knihovny, Kolín
Ne. Ale pomůže k likvidaci drobných živnostníků. Navíc si užijí udavači.