Kontejnerové bydlení za více než sedm milionů korun budou moci využít zřejmě až v dubnu. Do centra si lidé přijdou nejen pro polévku, ale i pro radu. Poskytnuto jim bude i základní ambulantní ošetření.

Zájem o noclehárnu je poměrně velký. V listopadu přicházelo podle radních pro pomoc do současného centra Na Příkopech zhruba šest až dvanáct lidí denně.

„Z osmdesáti procent se jedná o pracující osoby, bohužel z nejrůznějších důvodů, jako jsou například exekuce či další finanční problémy, se ocitli bez bydlení. Rozhodně se většinou nejedná o povaleče, se kterými by nebylo možné spolupracovat," sdělila už dříve místostarostka Alena Ženíšková.

Zřízení centra je ale pouze jednorázová pomoc, dlouhodobě problematiku bezdomovectví nevyřeší. Radní proto chtějí tuto skupinu lidí motivovat k tomu, aby si postupně nalezla zaměstnání a vlastní bydlení. Začleňování by měla na starosti sociální firma, která s technickými službami bude spolupracovat.

Námitky vůči noclehárně

„Nízkoprahové denní centrum poskytuje službu všem, kteří pomoc potřebují. Obávám se, že mnozí lidé si spojují takové zařízení s povaleči a opilci, kteří se poflakují okolo nebo uvnitř takového zařízení. Tato představa je však bohužel zcela mimo realitu," vyvrátila některé námitky vůči noclehárně místostarostka.

Útočiště by v centru mělo najít téměř třicet lidí. Jelikož půjde o jednoduchou variantu kontejnerového bydlení, je možné i postupné rozšiřování. Buňky budou připojené ke kanalizaci, vodovodu a elektřině.

Někteří obyvatelé přilehlého sídliště se ale vzhledem ke stavebním a bouracím pracím obávali zvýšené hladiny hluku a prašnosti v souvislosti s výstavbou. Žádali proto o doložení hlukové studie a studie prašnosti v rozsahu jimi vlastněných nemovitostí a dětských hřišť.

Kromě toho požadovali vrácení věci stavebnímu úřadu k novému projednání. Radní tvrdí, že také kvůli řešení stížností a podávání námitek se výstavba noclehárny zpozdila téměř o rok.

Čtěte také: Projekt Teplá židle zahřeje bezdomovce v Kladně