Jde o dílo pracovníků Ústavu archeologické památkové péče středních Čech, který funguje jako krajská příspěvková organizace. Jeho tým – známý mimochodem i pořádáním keltských slavností na nižborském zámku, z nichž ta nejbližší, Beltain, se chystá na sobotu 27. dubna – se dělí o zjištění ze svých terénních výzkumů.

Pozoruhodné jsou přitom nejen samotné poznatky, ale i zjištění, co všechno se dá prostřednictvím archeologických nálezů zkoumat. Jak lidé v mladší době kamenné hospodařili s vodou? Jakou roli hrály střední Čechy v dálkovém obchodu? Kdy se u nás začaly používat peníze? Jak se zkrášlovaly ženy, které zde žily před šesti tisíci lety? I takové jsou otázky, na něž lze prostřednictvím nálezů „pravěkých klenotů“ nacházet odpovědi.

Knížka ale nabízí více, než jen spoustu zajímavostí, o nichž jsme se v dějepise neučili – nebo alespoň podaných jinak. „Naše vlastní existence, každého jedince, je na jednu stranu velmi pomíjivá, ale zároveň po sobě zanechá nesmazatelné stopy, které mohou ovlivnit i generace od nás tolik vzdálené,“ naznačuje poselství textu členka autorského týmu Veronika Puhačová.

Knížku, která obsahuje i množství fotografií a ilustrovaných rekonstrukcí, si zájemci budou moci koupit v sídle Ústavu archeologické památkové péče středních Čech v pražských Strašnicích (Nad Olšinami 448/3), prostřednictvím webových stránek www.cestyarcheologie.cz či www.uappsc.cz, v Informačním centru keltské kultury na zámku Nižbor a ve vybraných kulturních organizacích Středočeského kraje.

na snímku Dr. Zdeněk Ceplecha (vlevo) a jeho nástupce Dr. Pavel Spurný s meteority při 50. výročí pádu Příbramských meteoritů - rok 2009
Ondřejov, Prčice, Příbram. Astronomie slavila světový úspěch
historický parní vlak na Pražském Semmeringu
Jízdy parních vlaků zatím do středních Čech jen nakoukly