I když si organizátoři protestu myslí, že už teď je za pět minut dvanáct, akce představující pohřbívání českého ambulantní lékařství se za účasti desítek doktorů z celé republiky uskuteční od desáté hodiny. Desátého desátý neboli za týden. Příští týden v úterý.

Odehraje se ve Žlebech na Kutnohorsku - a ne náhodou. Tam skončila jediná praktická lékařka v obci působící. Koalice soukromých lékařů (sdružující praktické lékaře pro dospělé, děti, ambulantní stomatology a další provozovatele ordinací), která akci ve Žlebech organizuje, také vede své členy k tomu, aby se k protestu připojili i ti, kteří nadále budou pečovat o pacienty.

Přes deset tisíc si jich má navléknout černé pásky a v čekárně vyvěsit parte i plakát vysvětlující důvody protestu. Cílem je upozornit na stav volající po akutní nápravě. Hlavní zlepšení by prý přinesly finanční injekce. Peníze napravující podhodnocení ambulantní péče ve srovnání se mzdami doktorů pracujících v ambulancích nemocnic.

Ilustrační foto.
Derby v Kolíně Spartě nevyšlo. Defenzíva tentokrát padla

„Ambulantní péče mele z posledního,“ varuje předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka. Hlavní vinu přikládá léta stagnujícím příjmům ambulancí a nárůstu byrokracie. Připomíná údaje Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, podle nichž bude v roce 2020 chybět osm set ambulantních lékařů.

Alarmující situace je však leckde už nyní. „Povinné zavedení eReceptů a EET je pro mnoho stárnoucích lékařů tím posledním důvodem, proč ve své praxi nepokračovat,“ poznamenal Šonka.

„Na venkově je ale nemá kdo nahradit. To se stalo i ve Žlebech, kde skončila jediná praktická lékařka - a nejbližší dostupný praktik je nyní v Ronově nad Doubravou nebo v deset kilometrů vzdálené Čáslavi,“ přiblížil Šonka souvislosti, které se organizátoři protestu chystají přetavit do podoby pohřebního průvodu.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Půlmiliarda připravena, zájemci nažhaveni. Startují kotlíkové dotace