Připomenout jejich osud a podpořit je má rozsáhlé cvičení v rámci již osmého Maratonu s roztroušenou sklerózou, který potrvá od pátečního odpoledne do sobotního odpoledne. A ne náhodou klade sportovně-dobročinná akce důraz právě na cvičení. To může nemocným výrazně prospívat a přispívat ke zlepšení kondice a posílení psychické pohody (byť v minulosti byli pacienti naopak od pohybu odrazováni, aby se jejich únava ještě nezhoršovala). Na žíněnkách, posilovacích strojích i pod širým nebem se proto do akce za světla i během noci zapojí pacienti – a také jejich blízcí, fyzioterapeuti, zdravotníci včetně lékařů i další podporovatelé.

Někde se bude cvičit nepřetržitě po 24 hodin. To je případ FitnessAction v pražské ulici Štúrova, kde ruch neutichne od páteční 16. hodiny do čtvrté odpolední v sobotu, a to v pestrém spektru aktivit od kruhového tréninku až po posilování paměti; další města se pak připojí na střídačku. „Maraton je vlastně taková skládačka složená ze vzájemně propojených sportovišť po celé republice,“ připomněla za organizátory Kateřina Bémová z Nadačního fondu Impuls. „Města spolu komunikují pomocí telemostů – a vzájemně se tak ve cvičení povzbuzují,“ dodala na vysvětlenou. Účastníci minulých ročníků ovšem dlouhé objasňování nepotřebují: je to obdobné jako v minulosti.

Novinkou není ani účast Poděbrad za střední Čechy. Akce MaRS tam letos dorazí v pátek už od 16 hodin. To ve Fitness Aréně v ulici Pionýrů začíná atletika pro děti. Od 17.15 následuje hatha jóga, již v 18.30 vystřídá čtvrthodinový program Břicho 15 – a pak vše završí speciální kruhový trénink.

„Letos se do maratonu zapojují lidé z 21 českých měst – a dokonce i osm týmů ze zahraničí, poznamenala za organizátory Veronika Ostrá. S tím, že nepůjde jen o sousedy ze Slovenska, ale zastoupení mají i další města – od Francie po Turecko.

Souvisí Číhošťský zázrak se středem České republiky?
Souvisí Číhošťský zázrak se středem České republiky?
Ilustrační foto.
Víkend nabídne výlet do minulosti i masopustní reje