Vaky a pytle jsou  díky své hloubce určené především pro okopaniny, ale vyzkoušet můžete pěstování mnoha dalších užitkových a okrasných rostlin, například okurky, papriky, fazole, bobuloviny nebo bylinky. Než se pustíte do výsadby, postarejte se o odvod přebytečné vody. Stačí proděravěním dna, nebo ustřižení rohů. Oproti igelitu je výhodou juty prodyšnost.

A pokud se vám vodní minizahrádka v nádobě zalíbí, můžete zkusit příští rok založit opravdové jezírko.
Vodníci a rusalky! Postavte s dětmi malou vodní zahrádku

V případě pytle z tohoto materiálu hlína dýchá a snadno odvádí vlhkost. Samotný princip pěstování v pytlích je jednoduchý. Naplňte ho zeminou, postavíte, nezavazujte, abyste mohli shora zavlažovat, a můžete sázet. V případě plastového obalu počítejte při zálivce s tím, že zadržuje vlhkost poměrně dlouho.

Pokud se rozhodnete pěstovat brambory, bude každá hlíza potřebovat prostor o hloubce a šířce minimálně třicet centimetrů. Správný čas pro výsadbu nastává právě nyní, koncem dubna. Nevadí však, když půjdou do země až v květnu. Pokud se objeví noční jarní mrazíky, stačí srolované obruby pytle narovnat, horní okraje spojí a přidrží kolíčky na prádlo a budoucí úroda je v bezpečí.

Zvolte správnou odrůdu

Kvalitní sadbu si opatříte v zahradnictví, důležitá je také volba odrůdy. Na raných bramborách si pochutnáte už za sto dní, nejlepší je sklizeň v malém množství a okamžitá spotřeba. Pozdní odrůdy budou potřebovat sto padesát dní, sklizeň nastane během září, můžete je uskladnit v tmavých a suchých prostorách na zimu. Koupené hlízy musí být naklíčené, stačí zhruba deset centimetrů. Byť to tak nevypadá, jde o plodinu, která je náročná na živiny.

Pytel nebo nádobu, na trhu najdete speciální květináče pro tento účel, proto naplňte zhruba patnácti centimetrovou vrstvou kvalitní zahradní zeminy nebo jiným vhodným substrátem. Dvě nebo tři naklíčené bramborové hlízy položte na zeminu a opatrně zahrňte zhruba deseti centimetrovou vrstvou zeminy. Jakmile vyraší první listy, přidejte další vrstvu substrátu, postupně pokračujte, dokud nedosáhne hranice zhruba pět centimetrů pod ústím pytle.

Jakou nádobu bylinkám vyberete, je na vás. Bylinkovou klasikou jsou hliněné květináče a dekorativní terakotové truhlíky.
Sólo pro bylinky! Když s pěstováním začínáte, stačí tři, čtyři druhy

Stonky ve spodní části rostliny vytvoří podzemní výhonky, na kterých narostou nové hlízy. Výnosy zvýšíte použitím hnojiva bohatého na draslík. Pozor na hnojivo bohaté na dusík, zbytečně byste prodloužili dozrávání brambůrek. Pokud máte substrát obohacený kompostem, hnojit není třeba. Substrát udržujte vlhký, ale střídmě, aby hlízy nezačaly hnít. Zalévejte raději vydatněji v delších časových intervalech. Nejvíc vody potřebují brambory během fáze květu. Květenství otrhávejte, aby se rostliny nevysilovaly tvorbou semen a veškerá jejich síla se soustředila v hlízách. Čas sklizně nastává, když začne uvadat a žloutnout nať.

Nádoba na pěstování brambor

Brambory můžete pěstovat v jakékoli větší nádobě, která bude mít průměr aspoň třicet centimetrů a hloubku také aspoň třicet centimetrů. Vybrat si můžete květináč, sud, bednu, v současné době jsou na trhu i speciální květináče na brambory, které poznáte podle toho, že mají ve spodní části dvířka, která stačí otevřít a sklidit pouze část hlíz, když nepotřebujete všechny.