Ústup ze slávy?

Třeba v Mladé Boleslavi nezvítězila koalice primátora Raduana Nwelatiho (ODS), což bylo ještě nedávno nepředstavitelné. Vítězem je spojenectví Volba pro Mladou Boleslav a ANO 2011 a ODS tak ztrácí svou tradiční baštu. Zatím ale není jasné, zda Nwelati skončí i jako primátor. Záležet bude na ochotě lídra Volby pro město Jiřího Boušky přepustit Nwelatimu křeslo. A samozřejmě také na „ceně“, kterou by to v podobě funkcí či programových ústupků mohlo stát.

Jiří Bouška (ANO + VpM).
V Boleslavi vyhrála koalice ANO s Volbou pro MB. Dojde k výměně primátora?

Nwelati se samozřejmě nevzdává. „Určitě budeme jednat na půdorysu koalice, která doposud byla ve vedení. V součtu máme výrazně silný mandát od občanů,“ řekl Nwelati.

Jeden musí z kola ven

Kutnohorské zastupitelstvo opouštějí komunisté. Což by nebylo nic pozoruhodného vzhledem k sešupu strany i na celostátní úrovni. Jenomže což už zajímavé je, že KSČM je jedinou stranou z jedenácti, která nebude mít zastupitele. Zbylých deset se do kutnohorského zastupitelstva dostalo, nejúspěšnější byly ANO 2011 (7 mandátů) a ODS+TOP 09 (5 zastupitelů).

Silvia Doušová, místostarostka, 48 let.
Podívejte se: Tohle jsou nově zvolení zastupitelé Kutné Hory

„Vyjednávání bude výživné,“ řekl v sobotu v noci Deníku jeden z nově zvolených zastupitelů ODS.

Když jen Kralupy nestačí

Překvapení se odehrálo v senátních volbách na Mělnicku. Křeslo obhajoval populární Petr Holeček (STAN) a zdá se, že voliči na něj „hodili“ problémy hnutí STAN v Praze a na celostátní úrovni a část zřejmě vyslyšela strašení Andreje Babiše před vládní koalicí, které jsou Starostové součástí. Do druhého kola zde postoupily dvě kandidátky Jarmila Smotlachová (ODS) a Andrea Brzobohatá (ANO 2011).

Andrea Brzobohatá (ANO 2011) a Jarmila Smotlachová (ODS).
První kolo senátních voleb na Mělnicku ovládly ženy

Holečkovi, který byl v horní koře šéfem klubu STAN, nestačila ani popularita v domovských Kralupech nad Vltavou. Zde v senátních volbách získal 49 procent a v komunálních volbách poskočil za STAN ze sedmého místa mezi kralupské zastupitele a na kandidátce zde dostal nejvíc hlasů. Jenomže třeba v Mělníku získal v senátních voleb jen necelých 14 procent. „Volby jsou soutěží, kde v konkurenci vyhrávají ti, kteří si seženou a přesvědčí více voličů. To se mi nepodařilo,“ rozloučil se Holeček se Senátem v noci ze soboty na neděli.

Na kolínské frontě celkem klid

Ale jak to tak ve volbách bývá, nějaké jistoty tu přece jen jsou. Příkladem může být Kolín, kde vyhrála Změna pro Kolín současného starosty Michala Kašpara s bezmála padesáti procenty. To dává tomuto hnutí možnost vládnout samostatně, přesto chce Kašpar oslovit i dva menší subjekty.

Změna pro Kolín - vítěz komunálních voleb v Kolíně 2022
Koalice v Kolíně? Nejspíš žádná změna – Změna, Kolíňáci, Volba pro Kolín

Jenže při bližším pohledu na výsledky a jejich srovnání s minulými volbami ukazuje na docela velikou ztrátu pro Změnu. V procentech to dělá třináct procent, v mandátech pak ztrátu pěti zastupitelů. Mimo jiné z kolínského zastupitelstva po mnoha letech mizí někdejší starosta a zakladatel Změny Vít Rakušan, který už nekandidoval. „Ale z Kolína neodcházím, dál zde žiju a na městě mi záleží,“ řekl šéf STAN, vicepremiér a ministr vnitra.

Vše ke komunálním a senátním volbám najdete ve speciálu Deníku ZDE

Hlasy Změny si vzalo kolínské ANO 2011, které mělo minule tři zastupitele a letos posílilo na sedm. A z jednoho zastupitele na dva také poskočily Volba pro Kolín a Kolíňáci. Stejně jakou v sousední Kutné Hoře zde ze zastupitelstva mizí letos komunisti.

Revoluce v Lysé nad Labem

Výsledky komunálních voleb v Lysé se dají těžko označit jinak než jako totální revoluce. Dosavadní koalice Společně pro Lysou (dříve ČSSD), ODS a ANO byla poražena na hlavu. V patnáctičlenném zastupitelstvu bude mít nyní 12 zastupitelů hnutí Lysá nás spojuje. Dva mandáty získalo ANO a jediný zůstal hnutí Společně pro Lysou. A ten by měl vykonávat dosavadní starosta Karel Otava. Ten obvinil vítězné hnutí z agresivního politického boje. „Celé čtyři vedou štvavou kampaň a vydávají necenzurované noviny, ve kterých nepíší pravdu. To zřejmě také voliče ovlivnilo,“ postěžoval si Otava.

Vítězné hnutí Lysá nás spojuje. Většina z jeho členů na snímku se stala zastupiteli města.
Revoluce v Lysé. Opozice rozmetala vládní koalici a obsadila zastupitelstvo