Pyšely

Pyšelská Občanská demokratická strana má na listině devět želízek v ohni. Ovšem jen tři z nich patří straníkům. Bezpartijní je také pětka listiny, Martin Křížek (44), který má v kolonce povolání uvedeno: podnikatel, myslivec, člen Sokola a SDH Pyšely.

Dvojkou kandidátky Starostové a Nezávislí je v Pyšelích Dana Drábová (61). Jako povolání uvedla, že je státní úřednice. Veřejnosti je však známá především jako předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost či pod celostátně známou přezdívkou "jaderná baba". V Pyšelích, které mají přes dva tisíce obyvatel, nyní zastává funkci neuvolněné I. místostarostky.

Sázava

V roce 2018 byla jednou ze sázavských kandidátek, města s 3734 obyvateli, ta s názvem FK pro rozvoj Sázavy. Tentokrát, už bez „FK“ stojí o hlasy voličů volební uskupení Pro rozvoj Sázavy. To má ale opět stejnou jedničku. Je jí před necelým rokem odvolaný starosta města, technik Ivan Koldcsiter (59). Jedničku má na listině Starostové a nezávislí i další bývalý sázavský starosta, člen STAN, konzultant a předseda KV Petr Šibrava (63). Šesté místo téže listiny zaujímá další bezpartijní, učitelka ZŠ Vanessa van Bebber (32). Nejvýše stojí na kandidátce Zdraví Sport Prosperita také další starosta města, tentokrát stále úřadující, Vladimír Dvořák (52).

Lokalita Velkého Barochova v polovině září 2022.
Čerčany čekají volby i referendum. Lidé rozhodnou o Velkém Barochově

Listina Svoboda a přímá demokracie (SPD) má jen dva členy. Jedničkou je stranička, prodavačka Jaroslava Sýkorová (63). Záda jí kryje bezpartijní, šéfkuchař Bohdan Sýkora (71).

Týnec nad Sázavou

Voliči z města s 5700 lidmi budou vybírat osobnosti ze šesti kandidátek. S naprosto minimalistickou verzí kandiduje KSČM. Jedinou položkou listiny je členka strany, ekonomka Milena Povolná (74).

Ilustrační foto
Kdo chce vést vaši obec na Benešovsku? Přinášíme kandidátky pro komunální volby

Delší název volební strany, než soupis jejích kandidátů, má také Demokratická strana zelených - Za práva zvířat a Nezávislí kandidáti. Jediným jménem tam je Renata Vybíralová (50), sanitářka a ochránce zvířat. Na kandidátce Nezávislých nejspíš nezaujme povoláním veterinářky, ale příjmením, Daniela Mustafa Ali (44).

Z kandidátky Volby pro město lze mezi nepříliš častá povolání zařadit to hodinářské Vlastimila Vanžury (65) a na listině Volba pro Týnec a místní části třeba i mistra slévárny. Tím je Luděk Skalický (60).

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.