Tehdy totiž kterýkoliv kandidát před i po zvolení do zastupitelstva odpovídal konzistentně na otázky kolem své politiky po zisku mandátu. Stručně řečeno, vyjádření vypadala bez ohledu na stranu obdobně ve smyslu: „Tady na venkově si na vysokou politiku jako v parlamentu nehrajeme, dáme spíš na zdravý selský rozum.“

Že to tak pokaždé nakonec nebylo, si mnozí voliči z Benešova pamatovali. A při posledních komunálních volbách v roce 2018 projevili svou vůli velmi rázně. Ten, kdo se od výš sděleného vyjádření odklonil, neměl šanci na zvolení.

Piaristická kolej při pohledu ze střechy kostela sv. Anny.
Muzeum Podblanicka dá vale Muzeu umění a designu Benešov

Ale nyní je všechno úplně jinak. Říkat, že se vysoká politika na komunál nehodí, už není neslušné. Právě proto také v Benešově vzniká koalice vycházející z vládního modelu. Loni při parlamentních volbách totiž byla nejúspěšnější koalice, kterou vytvořila Občanská demokratická stran, Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová a TOP 09. A radost z výsledků mohli mít i lidé z dalšího koaličního seskupení, Pirátů a Starostů a nezávislých.

„Také my v Benešově jdeme ve vládním formátu,“ potvrdil benešovský místostarosta Roman Tichovský, dlouholetý člen ODS a pravděpodobný lídr společné kandidátky. „Všechno bude vycházet z koaliční smlouvy, kterou jsme ještě nepodepsali. Nemáme totiž ani jmenné seznamy od TOPky,“ dodal.

Při narážce na radniční puč způsobený v roce 2016 přeběhnutím dvou členů TOP 09 k tehdejší opozici se smíchem doplnil. „Pokud by tam byli stejní lidé, asi bychom koalici neměli.“

Naznačené se ale stát nemůže, protože ti, kteří tehdy v TOP 09 byli jazýčkem na vahách, už „kopou“ v jiném dresu.

Ze sochařského sympozia v Drachkově.
Dočká se barokní špejchar v Drachkově záchrany? Pomoci má sochařské sympozium

Na svých základech zůstane i při podzimním hlasování Volba pro město Benešov. „Kandidátka bude podobná, jako v minulých volbách,“ potvrdil bez dalšího upřesnění starosta Benešova Jaroslav Hlavnička.

Také Piráti půjdou v Benešově do voleb jen sami za sebe. „Kandidátku v těchto dnech sestavujeme, ale její čelo už známe. Já budu jejím lídrem a na dalších dvou místech budou Radek Klempera a Hana Dvořáková,“ potvrdil Daniel Netušil.

Jak to bude u dvou dalších volebních subjektů, hnutí ANO a KSČM, se v době vzniku textu nepodařilo zjistit. Telefonáty k nim zůstaly bez odezvy.